fredag 16 augusti 2019

Fredagen den 13 aug

Dagbok: 
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm kl 11,25
Avg Sthlm kl 17,30. Ank N-sund kl 21,50
Gångtid 9 tim 30 m. Rundgång 30 m.
5 hl slag. Kolat 90 hl.

Lagat mathissen.

Kommentar:
Mathissen går direkt från köket till matsalens pentry. Den består av en tvåvåningars liten hiss tom genom tågvirke och två brytskivor är kopplad till en motvikt som löper i en bana bredvid hissen. Och med jämna mellanrum behöver detta ses över och juteras. Så är det än i dag.

Vädret:
Växlande molnighet, någon regnskur, oförändrad temperatur (18)

Dagens händelser:
- Sjöfolksförbundet har upprepat sina två huvudkrav mot regeringen. Dels kräver man en enklare och mer rättfärdig sjömansbeskattning. Dels kräver man fler sjömansskolor.

- I Hamburg har kommunalarbetarnas strejk nu avblåsts. Detta betyder rent praktiskt att spårvagnarna börjar gå, vattenledningarna börjar fungera och gasen släpps på till hushållen. Men uppgörelsen betyder också att biljetterna och gasen blir dyrare. Arbetarna krävde ursprungligen 10 Pfennig mer i timmen. Kommunen bjöd 4. Nu har man enats på halva vägen om 7 Pfennig. Om detta betyder att de andra omfattande strejkerna i Tyskland kommer att lösas är än så länge osäkert.

- Omfattande regn i Skåne och Norrland har satt skörden i fara. Speciellt i Norr där det varit stora översvämningar inte bara i Kalix älvdal utan utmed flera älvar. Samtidigt har mellansverige haft relativt gott väder och man väntar normal skörd.

- Det informeras om hur man kan poströsta inför valet i höst. Vid poströstning måste man medföra ett så kallat "röstlängdsutdrag" samt en valsedel från den valkrets man tillhör hemma. Sedan kan man rösta på vilket postkontor som helst i Sverige men också på ambassad eller konsulat i utlandet. Men detta måste ske i så god tid att rösten hinner sändas till hemvalkretsen i tid före valet.


Donkeyman har inte nämnt så mycket om att det var två konkurrerande bolag som drev skärgårdstrafiken till Möja- Sandhamn- Nämndö- Ornö- Utö sedan Waxholmsbolaget förlorade koncessionen några år tidigare. Men ganska snart skulle SÅA (Stockholms Ångslups Aktiebolag) ta över hela trafiken.












I Stockholm förbereder man åter en uppsättning av "Den Glada Änkan"






Men vår stora operastjärna Jussi Björling far på ännu en av sina utlandsturnéer.





Donkeyman har tidigare publicerat en del reklam för damstrumpor. Men vad med detta - strumpor utan söm.





Vill man ha en ståndsmässig bostad så annonseras i stort sett dagligen ett antal sådana till försäljning.



Inga kommentarer: