söndag 11 augusti 2019

Söndagen den 8 aug.

Dagbok:
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22,25.
Avg Sthlm kl 22,30. Ank N-sund kl 2.
Gångtid 8 tim 30 m. Rundgång 30 m.
6 hl slagg.

Fyllt på batteriet. Tage Andersson har eldat 4 tim.

Kommentar:

Vädret:
Regn till en början, sedan lättande molntäcke, något varmare

Dagens händelser:
- Tidigare under våren/ sommaren har det rapporterats om uppror i Algeriet och Tunisien som en följd av det Franska nederlaget i Vietnam. Nu har detta spridit sig även till Marocko.

- Två personer som framförde en motorbåt har gripits vid Slussen i Stockholm. I en timmes tid hade de irriterat andra sjöfarande som passerade upp eller ned genom Slussen. Den ene förpassedes direkt in i fyllarresten där han blev kvar för natten. Den andre nyktrade till så pass att han kunde släppas fri efter att ha blivit inbragt till polisstationen. Båten förtöjdes vid sidan av polisens båt "Silvergrogg" vid pontonen utanför Slussen.

- Det råder belägringstillstånd i Goa. Motståndare till den Portugisiska kolonialmakten önskar att de Portugisiska besittningarna i Indien skall införlivas med Indien och markerar detta på våldsamt sätt.

- Den stora tågolyckan i Barsele tycks vara klarlagd nästan omgående. Föraren av rälsbussen mottog en skriftlig order före avgång Storuman. Denna klargjorde att han skulle invänta mötande godståg i Barsele, en station som då var obemannad. Men föraren glömde bort detta och startade rälsbussen innan godståget kommit in. De mötande fordonen kolliderade häftigt och därmed skedde olyckan.


Här har vi en annons från Berns Franska restaurang. Det tycks vara stil på grejorna.




I dag är det kräftpremiär. Det är alltså första dagen man får fånga kräftor, men också första dagen man får sälja dem. Sedan får kräftor säljas året ut men själva säsongen varar egentligen bara ut Augusti. Dagens tidning är fylld med restaurang och butiksannonser. Donkeyman väljer bara ut ett par stycken, men det kanske kommer fler med tiden.




Reglerna sade att restaurangerna fick sälja kräftor hela dagen medan butikerna endast fick sälja från klockan 2200. Men eftersom söndagsöppna butiker inte var tillåtna den gången kunde de enbart lämna ut kräftor till kunder som beställt och betalt på förhand. Självfångst av kräftor var också tillåten från klockan 22, Några år framöver flyttades premiären till första Onsdagen i August. Men sedan många år har man tagit bort den här gränslinjen när det gäller handeln.



Det har varit våldamma skyfall i Skåne. De har orsakat en skördekatastrof.




De flesta som hade att göra med England på den här tiden minns de otaliga strejker som bröt ut med jämna mellanrum. Detta pågick i stort sett oavbrutet ända fram till Maggie Thatcher knäckte hela den Engelska fackföreningsrörelsen i samband med den stora kolstrejken.





Inga kommentarer: