tisdag 13 augusti 2019

Tisdagen den 10 aug

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 18,40.
Gångtid 5 tim 30 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Reparerat och smidit upp verktygen till pannan.

Kommentar:
Vid koleldning är det flera verktyg som behövs. De viktigaste pannverktygen är:

Slejsen. Detta är ett spett med en stor kula smidd i bakänden för att man skall få gott grepp. I framänden är den gärna smidd så att den riktas lite nedåt samt har en någorlunda skarp kant för att bryta loss slagg med. Slejsen utsätts för kontinuerligt slitage och man smider om den med någon månads mellanrum.

Men det finns också en stor bunkerslejs som man inte använder till pannan och som ser lite annorlunda ut. Den används för att trimma in kol i kolboxarna vid bunkring.

Rakor. I huvudsak har man tre stycken. En lite lättare och smidigare som når ända in på eldbryggorna och som kan dra ut aska därifrån. Så har man en kraftig som man använder över rosterna och som behöver justeras då och då. Slutligen har man en helt kort som används just innanför fyrluckan.

Rostkniv. De här finns också i flera längder. De används till att rensa mellan rosterna för slagg och aska som fastnat där. Även de här behöver justeras då och då.

Rosttänger. Man brukar ha en lång och en kort. De används om man måste justera läget för någon av rosterna men också man någon av dem brinner av och man fort som f*** måste få ut resterna och placera in en ny.

Sotviskor. Dessa använder man när man sotar pannan. De används till att "dra tuberna" med. De består av ett par sammanfogade stänger med en led emellan samt en "viska" som är fastskruvad i änden. Man har vanligen två stycken av lite olika utförande. Men de behöver sällan någon omvårdnad annat än att man byter själva viskan i änden på stängerna.

Nu har alltså Mäster och hans eldare ägnat lite tid åt att justera och vårda den här utrustningen.

Vädret:
Uppklarnande på förmiddagen, mulnande till kvällen, något varmare (18)

Dagens händelser:
- Läget i Marocko beskrivs som explosivt och detta ger stor oro i Paris. Man befarar att åtgärder som har vidtagits för att lugna arabbefolkningen skall ge liten effekt. Spåren av Frankrikes nederlag i Vietnam tycks uppmuntra upprorsmän i alla de Franska kolonierna.

- En spritfabrikör i Malmö som i våras dömdes för hembränning och som nu väntar på att hans överklagande skall tas upp i rätten har åter arresterats för hembränning. Han har sedan rättegången senast startat upp en ny spritfabrik i en sommarstuga söder om staden.


AP Möller som är Danmarks största skeppsredare är också landets största mecenat som skänker pengar till ett stort antal olika vällovliga projekt.




Vad med en månads kryssning i Södern (=Medelhavet) med Svenska Lloyds Patricia för det facila priset av endast 1725 spänn.


Så har vi Ålafisket i Åhus. Det rapporteras att 2 mill kg ål förs i land där vart år. Plus en del andra delikatesser. Det speciella med Åhus då och nu är att det är fiskarna själva som svarar för förädlingen, till exempel rökning, och som sedan säljer de färdiga produkten.


SS Mariefred annonserade flitigt och hade en hel del kombinationsresor med järnvägen.


Marilyn Monroe hade filmpremiär. Och var självfallet en av den tidens stora artister.


Findus gör reklam för djupfryst fisk. Men Donkeyman undrar - vete f***n om fryst strömming skulle vara en storsäljare. Strömming är väl en så fet fisk att den inte lämpar sig för annat än färsk konsumtion.


Inga kommentarer: