lördag 10 augusti 2019

Lördagen den 7 aug.

Dagbok:
Avg N-sund kl 7. Ank Sthlm kl 11
Avg Sthlm kl 13,45. Ank S-öra kl 18,25.
Gångtid 9 tim. Rundgång 30 m.
7 hl slagg. Kolat 70 hl.

Kolat strålkastaren.

Kommentar:
På den tiden men också så länge Donkeyman jobbade ombord hade man en kolstavsstrålkastare för 65 V likström. Den fungerade så att ljuset alstrades genom en ljusbåge mellan två kolstavar och så förstärktes och riktades detta med reflektorer. Ungefär som den tidens bioprojektorer fungerade. Själva strålkastaren sitter fortfarande kvar men den är väl bara en atrapp i dag.

På Donkeymans tid fungerade den bra och gav ett otroligt kraftigt ljus. Men problemet var att vi inte hade något stort batteriställ kvar som kunde hålla spänningen. Lysmaskin orkade bara tända strålkastaren och driva den en kort stund sedan "gick den på knäna". Så man måste organisera något mer modernt av praktiska skäl.

Men nu kommer "kräftmörkret" i Augusti och Mäster sätter i nya kol i strålkastern samt justerar dem så att den är "fit for fight" när den kommer att behövas framöver. Och den gången 1954 hade man ännu ett stort och kraftfullt batteriställ så strålkastaren var fullt användbar.

Vädret:
Uppehåll, Klart väder, Varmt (22)

Dagens händelser:
- Det har varit en järnvägsolycka vid Barsele som ligger mellan Stensele och Gunnarn. En rälsbuss har kolliderat med ett godståg. Kollisionen var så kraftig att rälsbussen släpades nästan 100 meter baklänges av godståget innan detta hann stoppa. 1 kvinnlig passagerare dödades ombedelbart, 10 blev allvarligt och 10 lindrigt skadade.

-Strejkerna i Västtyskland håller nu på att sprida sig till metallarbetarna.

- Englands eftergifter till Egypten när man gick med på att utrymma sina baser vid Suez har omedelbart följts upp av Irak. England har två baser där och avtalen går ut nästa år. Den Irakiska regeringen har nu begärt att de baserna skall utrymmas då avtalet går ut.

- Enligt uppgifter från Sovjetunionens kommunistparti skall det Svenska kommunistpartiet ha 60.000 medlemmar. Motsvarande siffror för andra länder är Italien 2.120.000, Finland 50.000, USA 60.000, Belgien 100.000, Danmark 50.000, Japan 100.000 och Indien 60.000. Allt enligt samma källa.


Ännu en reklam för radioapparater. En god radio var ett måste på den tiden.





Hundutställning var populärt då som nu



Infarterna till Stockholm var ett ofta omskrivet elände. Vid Danvikstull hade man tidigare under året ändrat ändhållplatsen för spårvagn 9 från Danviken till Sofia just för att man ansåg spårvagnen var i vägen för trafiken. Men det tycks inte ha hjälpt nämvärt.


Nu har ena spannet på nya Skurubron kommit till platsen där det skall lyftas upp.



Detta var antagligen eftertraktade restaurangjobb.


Det var tydligen många flottbesök denna sommar. Här är fransmännen i Göteborg.



Inga kommentarer: