onsdag 7 augusti 2019

Onsdagen den 4 aug.

Dagbok:
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm kl 11,30
Gångtid 5tim 15 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Smort hylsan. Tagit ned, lagat och fyllt en dörrstängare. Lagat fel på belysningen.

Kommentar:
En vanlig dörrstängare drivs ju av hydraulik. Men notera alltså att Mäster fyller på olja i dörrstängaren och justerar den. Det är nog en operation som dagens moderna maskinfolk inte skulle göra. Om det ens går att utföra med dagens moderna dörrstängare. Nu gäller nog bara att köpa en ny och slänga den gamla.

Vädret:
Molnigt, regnskurar med åska, svalare (16)

Dageens händelser:
- Det är stora översvämningar i Kalix älvdal där älven har gått över sina bräddar. I Räktjärv står vattnet 3,30 meter över normalt. Ungefär 2000 ha ängsmark och många hundra ha åkermark är översvämmade. I några samhällen tränger vattnet upp bakvägen genom avloppen, vägar står under vatten och på många ställen kan man bara färdas med båt.


En bild från Kalix älvdal.


På den tiden tillverkade man nya järnvägsfordon i Sverige. Och då behövdes självfallet stål av allra högsta kvalitet. Sverige hade många stålverk den gången. Men stålindustrin är stor ännu år 2019.




Varför inte ta en liten minikryssning med "Amerikabåten" och uppleva hur det kan vara att resa "over there" med stil.



Bondeförbundets ledare Gunnar Hedlund i Rådom tar emot pressen på sin fäbodvall Långsjön.



Som Donkeyman skrev härom dagen. Första krigsförklaringen i WW1 skedde den 1. Augusti, sedan kom den ena efter den andra. Denna dag är det 40 år sedan England förklarade krig mot Tyskland vilket självfallet noterades i dagspressen.



Ni som var unga år 1954 minns självfallet hjälten från ett antal matinéfilmer - "Hopalong Cassidy". Det fanns också seriemagasin med samma hjälte. Nu är han på Sverigebesök och självfallet måste alla unga träffa honom.



Inga kommentarer: