tisdag 6 augusti 2019

Tisdagen den 3 aug.

Dagbok:
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 18,50.
Gångtid 5 tim 40 m. Rundgång 15 m.
5 hl slagg.

Satt in nya bussningar i kopplingen till lysmaskin. Div rengöring.

Kommentar:
Kopplingen mellan den turbin som drev lysmaskin och själva generatorn var en enkel ting. Men det var inte bara två flänsar som var ihopskruvade utan i ena kopplingshalvan satt bussningar av hårdgummi som gjorde att kopplingen hade en viss flexibilitet. Och när de här gummibussningarna blev slitna måste man byta ut dem mot nya. Vilket Mäster alltså har gjort denna dag.

Som Donkeyman har berättat tidigare i sommar var det alltså en enkel ångturbin som drev själva generatorn. En högvarvig turbin av Alfa-Lavals fabrikat. Sådana satt i stort antal på den tidens ångbåtar. När Donkeyman kom till Blidan år 1971 var fortfarande turbinen i bruk. Men i ett särdeles slitet skick. Men märkligt nog hade Alfa-Laval fortfarande några slitdelar kvar i förråd såsom lager och några andra småsaker. Samt bussningar som Mäster just har bytt.

Dess värre visade det sig att detta inte var nog för att hålla den gående samtidigt som kapaciteten blev allt för liten för fartygets "moderna" behov så i slutet på 1970-talet bytte vi ut den mot en kolvdriven maskin som vi "evakuerade" från resterna av ångbogseraren "Stor-Erik". Även den generatorn gav 65 Volt likström som var strömsystemet på Blidösund den gången, men den hade mycket större kapacitet. Växelström fanns inte så kylskåp och frysar stoppade när man inte hade landström. Men så länge man inte öppnade dörren höll de temperaturen, det gällde för köksfolket att planera både matsedlar och vad man tog fram. I "modern" tid har man bytt lysmaskin en gång till mot en större kolvmaskin med ännu större kapacitet.

Vädret:
Mulet, mest regn, oförändrad temperatur (17)

Dagens händelser:
- Statsminister Erlander har intervjuats i alla tidningar. Han är på Harpsund och kopplar av, han tror inte på några stora politiska händelser i närmaste tid. Vare sig inrikes eller utrikes.

- Nu har det blivit militärrevolt i Guatemala en gång till. Det är just nu osäkert om vem som vill vad, varför och hur. Samtidigt som det är osäkert hur de olika tidigare "movements" ställer sig till de nya "movements".

- Tunnelbanan är snart framme vid Bandhagen och Högdalen. Man räknar med att nå Rågsved år 1958.

- I Tunisien har problemen blivit större och större efter den Franska förlusten i Indokina. Nu går Franska inbyggare ihop och kräver garantier för sin existens i landet.

- I Indien har det varit stora demonstrationer mot de små kolonierna runt kusterna, som till exempel den Portugisiska enklaven Goa. Situationen är oklar då vare sig Portugal eller Indien har kommit med klara uttalanden om vad man egentligen önskar om de här områdena. Demonstranterna önskar att de skall övertas av Indien och att kolonialmakten skall försvinna.



Här har vi en tidstypisk bild av statsministern. Där han kopplar av ute på Harpsund.


Minns ni den här flytande saluhallen. Som flyttades lite fram och tillbaka men som i huvudsak låg vid Kornhamnstorg.


Nu bygger man t-banestationer i Bandhagen och Högdalen. Här byggs det stora och moderna förorter i ett snabbt tempo. Snart skall börja bygga i Rågsved och Hagsätra.



Inga kommentarer: