söndag 4 augusti 2019

Söndagen den 1 aug.

Dagbok: 
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22,15
Avg Sthlm kl 22,30. Ank N-sund kl 2.
Gångtid 8 im 30 m. Rundgång 30 m.
6 hl slagg.

Fyllt vatten på batteriet. Tage Andersson har eldat 4 tim.

Kommentar:

Vädret:
Vackert väder, varmare (22)

Dagens händelser:
- Det har varit en stor segerparad i Egypten efter att England har beslutat att evakuera sina trupper därifrån. Man firar Nasser som en stor ledare. Den Svenske utsände journalisten beskriver först situationen med militärmusik, marscherande ungdomar, pompa och ståt. Så jämför han med det han upplevde för inte så länge sedan i som han beskriver "nordliga och mer öldoftande breddgrader". Där man också höll yviga tal med stora gester, stora löften och storvulna framtidsutsikter. Skillnaden menades vara att där hade man stövlar och stålhjälmar men i Egypten var det tofflor och tabouetter.

Samtidigt skriver journalisten att även om de yttre formerna är nog så lika så är det ideologiska momentet är helt annorlunda.

FACIT: Suezkanalen övertogs av Egypten efter en militärkupp år 1952. Men England förstärkte sin närvaro och det var ett oklart läge tills England drog tillbaka trupperna sommaren 1954. Men redan 1956 bröt det så kallade Suezkriget ut då även Israel var inblandade.

- Frankrike har nätt och jämnt kommit sig undan med blotta förskräckelsen i Vietnam så kokar det över i Tunisien. Stora oroligheter råder och terrordåden är många. Så nu sänder man stora truppförstärkningar dit för att lugna ned situationen.

- Det största utrymmet i dagens tidningar ägnas åt flera långa och läsvärda artiklar samt hela bildsidor. Detta för att påminna om att det denna dag var 50 år sedan 1:a världskriget bröt ut. Den 1 Augusti 1914 förklarade Tyskland krig mot Ryssland och sedan strömmade krigsförklaringarna in i snabb takt.


Varför inte köpa en Vauxhall. För 9450 spänn. Men Donkeyman undrar om det inte är 5 personer plus förare som menas här. Det var ganska vanligt med hel soffa i framsätet på den tidens bilar och därmed var det förare och två passagerare fram. Samtidigt har han aldrig suttit i en Vauxhall så han är inte helt säker.




Detta är väl en lockande 20 dagars tur till Rivieran. På den tiden var det vanligt med den här typen av sällskapsresor.



Stockholm är under rask förändring. Klara är en stor grop och staden ser ut som om den just hade blivit bombad.



Denna söndag börjar fotbollsallsvenskan. Som Donkeyman har skrivit tidigare så började serien i Augusti så spelade man till Oktober. Sedan var det uppehåll till April och man spelade ut Maj. Men bara ett par år framöver skulle man vända på det hela och spela Vår-Höst så som man gör i dag.



Den här båten är nog också ganska tidstypisk. En "racerbåt" är ju ett måste för den som inte orkar resa med de gamla "ångpottorna" till landet.


Inga kommentarer: