söndag 1 september 2019

Söndagen den 29 aug

Dagbok: 
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22,35.
Gångtid 5 tim 10 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Kommentar:


Vädret:
Växlande molnighet, mest uppehåll, något svalare (16)

Dagens händelser:
Se här - ytterligare en innovation. En högtalartelefon som underlättar arbetet inte minst för de många telefonisterna på alla företag.






Det var viktigt för en ung man eller kvinna att kunna dansa ordentligt. För det var det normala sättet att flörta på det andra könet på fest eller lokal.










S.t Eriksmässan har öppnat. Första dagen hade stora besökstal. Men mässan var en stor ting i många år. Så vi kan vänta oss stora publikvandringar de närmaste 14 dagarna.












Ångbåtslinjen mellan Göteborg och Oslo är inte vad den varit längre. Men man försöker locka turister till ångfartyget Göteborg.









En bra möjlighet för blivande sjömän. Många av de som Donkeyman seglade ihop med på -60, -70 och -80 talen hade börjat sin karriär just på "Abraham Rydberg".








På S:t Eriksmässan kan man se en innovation som alla som jobbat på vinterupplagda fartyg, byggen och andra liknande platser längre fram. Detta är ett så kallat "Kocoverk" (namnet kom från Knut Olsson & co). Ett oljeeldat värmeaggregat. När Donkeyman jobbade på Blidösund ställde vi ett sådant ombord och spred värmen genom ett antal rör och slangar. Detta skedde under kallperioder som det förekom arbeten ombord. En tid på tidigt -70-tal hade vi till och med ett sådant nere på panndurken och rör upp till salongerna för att arrangera fester ombord på vintern.









Detta var ett exempel på ungdomarnas nöjeslokaler på -50, -60 och in på -70 talen. Det mesta upplevdes ju som förbjudet så medlemsklubbar var lösningen. Donkeyman var själv medlem av jazz- och visklubben "Gazell Club". "Gazellkortet" var bland det viktigaste man ägde. På glest besökta dagar kunde man köpa medlemskap i dörren men när de bästa banden och artisterna spelade och på helgerna satt skylten "Inga nya medlemmar i dag" uppe i trappan ned till källarvalven. Men klubbar fanns inte bara i mörka källare, det fanns också en mängd med klubbar på pråmar och gamla båtar.











Detta är också en tidsbild från denna tiden när Europa var delad av en järnridå och det "kalla kriget" var i sin inledning.



Inga kommentarer: