torsdag 12 september 2019

Torsdagen den 9 sept

Dagbok: 
Avg Sthlm 13,10. Ank N-sund kl 17,15
Gångtid 4 tim 5 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Lagat en spolventil på toiletten. Lagat donkeymatarröret.

Kommentar:
Donkeymatarröret var ju reparerat på varvet bara för ett par veckor sedan. Detta tyder på att hela röret är "ruttet" och måste fixas till på ett nytt ställe. Kanske tid att förnya hela rasket.

Vädret:
Mulet, Regn under natten och morgontimmarna, oförändrad temp (15)

Dagens händelser:

 Det tycks trots allt som om det är osäkert vad som orsakat den stora tågolyckan i Måndags. För hög hastighet eller något annat. Framtiden får väl visa.




Dorman och flera andra Englska motorfabrikat var stora på den tiden och långt in på 70-talet. Mängder av Svenska bogserbåtar byggdes med Rustonmotorer och gigantiska samkörningsväxlar av typen Modern Wheel Drive.


Ännu en av de många annonserna för pensionat och hotell på den tiden. Donkeyman bodde faktiskt med sina föräldrar ett par nätter på just Siljansborg någon gång på mitten av 50-talet. Vi tog Gustaf Wasa från Leksand till Rättvik och åkte sedan med samma båt till Siljansnäs där vi hade hyrt en sommarstuga.



En nyutkommen bok om en av våra stora hjältar från den tiden. Charles Lindbergh var ju visserligen Amerikan men han hade Svenskt påbrå så självfallet betraktade vi honom som vår landsman.


Polisen rustar sig med nya ting. Spikmattor och 25 motorcyklar skall förbättra övervakningen på vägarna. Och självfallet var det redan på den tiden debatt om hur bilskatten skulle användas.


Det var inte bara Svenska Amerikalinjen som gick "Over There". Man kunde också välja den Norska motsvarigheten Norska Amerikalinjen om seglingsdatumen stämde bättre.


Så har en av Transatlantics Sydafrikabåtar gått på grund i Stockholms skärgård. Tydligen en del skador så Finnboda får väl ett uppdrag.


Svenska Fotbollandslaget har åkt på en rejäl smäll. Förlust med 7-0 mot Sovjetunionen på Dynamostadion i Moskva inför 70.000 åskådare.


Donkeyman tar med en annan tidstypisk annons. Vid platsannonserna skiljde man på manliga och kvinnliga arbeten. Så när man under "manligt" hade en stor annons där man söker konduktörer så måste man lägga in en liten notis under "kvinnligt" med hänvisning till den "manliga" annonsen eftersom både män och kvinnor kunde vara konduktörer. Donkeyman har redan publicerat konduktörsannonsen tidigare i sommar. Så kan man också notera att till tjänstemansjobb hade man inte de rubrikerna. Där var annonserna generella men ofta formulerade så att man sökte män.



Inga kommentarer: