lördag 14 september 2019

Lördagen den 11 sept

Dagbok: 
Avg Sthlm 13,45. Ank S-öra kl 18,35.
Gångtid 4 tim 50 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Fyllt på batteriet.

Kommentar:

Vädret:
Växlande molnighet, uppehåll, möjligen någon skur på eftermiddagen, varmt för årstiden (15)

Dagens händelser:
Har ni läst om främmande u-båtar i Svenska vatten. Inte något nytt under solen. Redan 1954 upptäckte man u-båtar som måste identifieras och jagas. Med sedvanligt resultat .......



Det har varit en förfärlig jordbävning i norra Afrika. Med omfattande följder. Det är inte den första och långt ifrån den sista. Men lika tragiskt var gång.



Dryckesvanorna på fartygen är uppenbarligen irriterande för myndigheter och organisationer. Men inte någon drar slutsatsen att det kanske vore en god åtgärd att få slut på att folk var ombord i 1-2-3 år. Som var vanligt på den tiden. En annan faktor är att det år 1954 var många som hade varit till sjöss hela kriget och sedan upplevt samhällets uppskattning i form av att staten konfiskerade deras krigsriskersättningar och i många fall eftertaxerade sjömännen. Donkeyman har seglat ihop med flera nervvrak som upplevt att det regnat bomber över dem i Tyska hamnar.



Här har vi haft ett litet fylleintermezzo i Nässjö som till och med har initierat en blänkare i Stockholmstidningarna.



Inte något snack. Den tidens stora favoriter var ju "hagaprinsessorna" och "lillprinsen" (=dagens kung). Tidningarna hade sida efter sida om dem. För att inte tala om veckopressens sladderblad. Och den här syskonskaran är nästan lika intressant för dagens press.




Donkeyman som ju också har ett förflutet i timmerbogserarna (till exempel i MoDo "Kämpe" och "Frans Michael"). Där har han hört mängder med berättelser om kapten Nils Grimsen och hans hustru Gerda. De var ju närapå legender i branschen. Men denna episoden var okänd även för Donkeyman.



Nu visas Chaplins "Moderna Tider". En av filmhistoriens klassiker. De flesta har väl sett den i efterhand. Som till exempel Donkeyman.




Ulriksdal var den tidens galoppbana. Som ju låg lika bra till från Stockholm som Solvalla. Men den stängdes och en ny bana byggdes i Täby. Som sedan har stängts och ytterligare en ny bana har byggts långt åt h***e ut ut staden bort mot Upplands Bro. Där lär väl knappast stadens utveckling tvinga galoppfolket ännu längre bort på lång tid.



Inga kommentarer: