tisdag 3 september 2019

Tisdagen den 31 aug

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 18,10.
Gångtid 5 tim. Rundgång 15 m.
5 hl slagg.

Gjort färdig försalongstrappen.

Gångtid under månaden ........................... 183 tim 20 m
Rundgång .................................................. 9 tim 20 m
Totalt ......................................................... 192 tim 40 m

Kol
I förråd vid månadens början ................... 140 hl
Inköpt under månaden (67300 kg) ............ 880 hl
I förråd vid månadens slut ........................ 110 hl
Förbrukat under månaden ........................ 910 hl
Förbrukning per tim .................................. 4,7 hl

Maskinolja
I förråd vid månadens början ................... 162 kg
Inköpt under månaden ..............................  0 kg
I förråd vid månadens slut ........................ 87 kg
Förbrukat under månaden ........................ 75 kg
Förbrukning per tim .................................. 0,4 kg

Cylinderolja
I förråd vid månadens början .................... 13 kg
Inköpt under månaden ...............................  0 kg
I förråd vid månadens slut ......................... 7 kg
Förbrukat under månaden ......................... 6 kg
Förbrukning per tim .................................. 0,03 kg

Kommentar:

Vädret:
Växlande molnighet, regnskurar, oförändrad temperatur

Dagens händelser:
Här annonserar den tidens riktigt stora detaljhandelskedja i Stockholm efter nytt folk. Åhlén &
Holm ägde ju det dominerande varuhuset på Söder. Man ägde också en stor kedja av andra varuhus. På den här tiden drev man bland annat Tempo-varuhusen som fanns nästan överallt i Sverige.






På den tiden fanns många stora våningar på Östermalm och det var nog många änkor och pensionärer som inte hade behov av det. Men som samtidigt inte hade lust att lämna sin bostad. Så detta var ett bra erbjudande.










Situationen mellan Israel och arabstaterna hade ännu inte kommit på sin spets. Egypten var som före detta Engelsk koloni ännu att anse som en bundsförvant. Men så kom alla problem med krig mellan Israel och Arabstaterna plus en massa annat.






I dag anses ju senator McCarhty som en stor skurk. I vart fall i vår del av världen. Men fram till -54 hade han stor makt i USA och orsakade personliga tragedier för mängder av Amerikaner som blev ansedda som farliga kommunister och därför fick sin karriärer och sitt liv ödelagt. Men just detta år stor McCarthy själv inför sitt fall. Som Donkeyman har rapporterat tidigare i denna blogg.









Det Svenska fartyget "Nedjan" havererade utanför Gävle i Januari 1954. Efter det var det många expeditioner som sökte efter fartyget. I verkligeheten fann man inte det förrän i 1996 men saken behandlades som en stor gåta på den tiden.






Douglas var ju den tidens stora Amerikanska flygplanstillverkare och dominerade västvärldens luftfart. Än i dag minns vi ju DC-3, DC-6, DC-7 och så vidare. Vad med en liten annons från Douglas.



Hedemora Diesel var under -60 och -70-talen stora leverantörer av hjälpkärror och mindre motorer till den Svenska handelsflottan. Det var i grunden en nedkrympt version av Pielstick som gick som huvudmotorer i mängder av första generationens ro/ro- fartyg. Donkeyman har själv haft den stora äran att hålla några Hedemoror i gång som support till ett par Pielstickar i ro/ro- båtar. Vilket varit ett äventyr. Till och med W-bolaget hade först Hedemora som huvudmaskiner i "Solöga" och "Vindöga", till stor glädje för Hedemora Taxi som körde montörer och delar fram och tillbaka till Stockholm för att hålla de här grejorna i gång. Den här annonsen var införd när man höll på med utvecklingen av de här prylarna.

Donkeyman kan också citera en kollega som bodde i Mora. Han sade att var gång tåget passerade Hedemora drog han ned gardinen i kupén för att slippa se eländet. 




Inga kommentarer: