fredag 13 september 2019

Fredagen den 10 sept

Dagbok: 
Avg N-sund kl 7. Ank Sthlm kl 11,15.
Gångtid 4 tim 15 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg. Kolat 90 hl.

Div. rengöring. Justerat och smort telegrafledningen.

Kommentar:
Maskintelegrafen behöver justeras då och då. Självfallet måste telegrafen på bryggan överensstämma med det som visas i maskinrummet. Men mellan de här punkterna är det ett långt system med stänger på de långa raka sträckorna, så kallade "maskintelegrafkedjor" över brytskivor där riktningen ändras samt också kedjor in och ut ur de bägge telegraferna. Så finns ett par spännanordningar och skarvar. När systemet brukas sker det att det hela slackar upp och måste justeras någon gång då och då. Vilket alltså har skett nu.

Vädret:
Förmiddagen blir det något regn, eftermiddagen uppklarnande, oförändrad temperatur

Dagens händelser:

Bostadspolitiken var också politiserad, då som nu. Och då som nu har en del politiska partier tagit initiativ till olika fullskaliga lösningar.


För den som var lite mer försedd med spänn fanns det ju alltid möjligheter om man önskade en bostad. Här har vi ett så kallat "lantligt" alternativ.


Tågolyckan i måndags fyller fortfarande spalterna. Man har skrivit att det bara finns ett sätt att fastställa vilken fart tåget faktiskt höll och det är genom vittnen. Här har vi en rapport från ett så kallat trovärdigt vittne. Men landsfiskalen här såg ju inte tåget utifrån. Han var i sin sovkupé och ansåg sig kunna bedöma farten från kojen baserat på hans stora vana som tågresande.



Det är ju jubileum för Dahlén och AGA. Och deras produkter visas upp landet runt. Inte minst på St Eriksmässan. 


Söker ni en exklusiv kvalitetbil skall ni gå till Wiklunds. De är Svensk agent för det mesta som man kan önska sig. I vart fall om man har gott om spänn.


SAS flyger numera över Nordpolen både till Nordamerika och Japan. Detta är de ensamma om i världen. På rutten finns inte några flygfyrar, inte några referenspunkter och den viktigaste personen ombord är navigatören. Donkeyman har hört berättas om att denne bland annat navigerade på det gamla sättet med sextant och tog stjärnhöjder genom en öppningsbar lucka i flygmaskinens tak.


Tidningens eminente tecknare och diktare har fått med sig att landslaget "åkte dit" med hela 7-0 mot Sovjetunionen borta i Moskva. Det måste självfallet kommenteras.



Det säger sig själv att en elegant ung man måste ha "Amerikansk midjeväst". Det är bara att rusa till Asyra AB och handla. Midjeväst och fluga i samma material - helt oslagbart. Men hette inte detta "Midjebälte" eller har Donkeyman helt fel.



Inga kommentarer: