tisdag 17 september 2019

Tisdagen den 14 sept

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,10. Ank Norrsund kl 17,20.
Gångtid 4 tim 10 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Lagat strängen till ångvisslan.

Kommentar:
Från bryggan går en wire upp till ångvisslan. När kapten drar i änden av wire öppnas ventilen som stänger av ångan och det blir en signal. Uppenbarligen har den wiren gått av så Mäster har tvingats ordna upp i problemet.

Vädret:
Klart och uppehåll, möjligen lite mulnande och någon eftermiddagsskur, något svalare (12)

Dagens händelser:

Donkeyman börjar med en banbrytande nykonstruktion som ökar säkerheten vid automatiska oljebrännare. I stället för en brytare av bimetall som reagerar på temperaturen i eldstaden kan man nu montera en fotocell som omedelbart upptäcker om flammen slocknar eller om den inte tänder när den skall. Därmed stoppas oljepumpen och man undviker explosion. Det kan tilläggas att en variant av detta har funnits i varenda villabrännare de senaste 30-40 åren.



Gyllene Uttern var ett av Sveriges absolut första motell och vägrestauranger. Den ligger på en höjd nära Gränna med utsikt över Vättern. Läget utmed huvudvägen mellan Stockholm och Skåne gjorde att många bilister rastade just där. Det var markägaren Ryttmästare von Otter som observerade detta och började bygga anläggningen som invigdes midsommarafton 1933. Den finns för övrigt fortfarande kvar även om huvudvägen inte längre stryker utmed anläggningen.


Donkeyman har tidigare påpekat att SJ var kreativa när det gällde att sätta upp extratåg till diverse olika begivenheter eller vid stora helger. Här har vi ännu en idé kring en liten extra förtjänst.




På den här tiden lagade de allra flesta sin mat från grunden. Man skulle knappast komma på tanken att till exempel köpa färdiga sill- eller strömmingsinläggningar. Den gången gick man till fiskhandlaren och köpte sill eller strömming så gick man hem och skar fileer. Samt gjorde in egen inläggning. Och då behövdes bland annat en bra ättikssprit.




Nu har tågolyckan i Rörvik förflyttats från huvudspalterna till notiserna på mer undanskymd plats i tidningen. Men utredningen av olycksorsaken fortsätter.



En man måste raka sig var dag och då måste man ha en bra raktvål och borste. Donkeyman tror inte att elektriska rakmaskiner förekom i handeln vid den tiden. Däremot hade nog rakhyveln tagit över från rakkniven.



Den som gillar gamla "jänkare" kan självfallet inte låta bli att få något drömaktigt i blicken när man ser sådana här annonser. Men vi kan nog utgå från att priset för dessa låg långt över vad som var möjligt att hosta upp för "vanligt folk".




Här har vi ytteligare en platsannons som var i den tidens anda. Men antagligen var det ett bra erbjudande den gången.


Inga kommentarer: