söndag 22 september 2019

Söndagen den 19 sept

Dagbok: 
Avg N-sund kl 15. Ank Sthlm kl 19,10.
Gångtid 4 tim 10 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Fyllt på batteriet. Lagat lyset i damhytten.

Kommentar:
Nu har man flyttat avgången från Norrsund ännu en timme tidigare. På den här tiden arbetade man inte med långsiktiga fasta tidtabeller. Det var bara Waxholmsbolaget som hade tryckta tidtabeller och då enbart för sommarturlistan. Man annonserade turerna på Fredagarna i Svenska Dagbladet, Vaxholms Tidning och Norrtelje Tidning. Därmed kunde man anpassa turerna efter behovet på ett helt annat sätt än i dag. Men "Blidösunds" tider är samordnade med Waxholmsbolagets.

Denna Söndag gick både "Blidösund" och "Storskär" från Norrsund och genom Blidösundet mot Stockholm. "Storskär" tog enbart de fyra största bryggorna medan "Blidan" tog alla. Så gick "Kung Agne" också från Norrsund och genom Blidösundet. Från Köpmanholm gick en "Skärgårdsbuss" via Furusund, Slipen och Hemmarö mot Stockholm. Det gick alltså fyra båtar in mot Stockholm.

Med damhytten menar Mäster säkerligen det vi brukar kalla för damsalongen. Denna var nyinredd efter haveriet år 1949 och  var helt i den tidens stil. Den urspungliga förstördes när båten sjönk så den behövde återuppbyggas. På 1970-talet såg den minst sagt skabbig ut och den nuvarande salongen byggdes upp. Den blev snygg men skall man se historiskt så är det en ren "fake" eller kanske till och med "kitsch" är ett beskrivande ord.

Vädret:
Uppehåll, Klart, Kallt i inlandet

Dagens händelser:
I dag är det valdag. Svenska folket går till urnorna för att välja församlingar till kommuner och landsting. På den här tiden var det skiljda valdagar så det var lokalval och riksdagsval saxat vart annat år. Men det var inte något riktigt bra att klippa in här så jag återkommer med valet i morgon.

Det Svenska fartyget "Nossan" är räddat efter stor dramatik. Man fick maskinhaveri i full storm och drev redlöst med tilltagande slagsida. "Nossan" har inte radio eller telefon. Ett Tyskt fartyg observerde dem men kunde inte assistera i rådande väder. De tillkallade assistans. Men trots flygspaning lyckades man inte hitta "Nossan" på ett par dagar. För att häva slagsidan tvingades besättningen kasta däckslasten av virke överbord. Slutligen kom den Tyska bärgningsångaren "Danzig" till assistans och kunde bogsera dem till Cuxhaven.


Det är inte bara i Nordsjön som det har varit dramatik. Ett halvsjunket fartyg har observerats i Östersjön och hjälp är på väg.



Det debatteras hårt om man skall tillåta Tyskland att rusta upp militärt eller ej. Samt om det skall upprättas en gemensam Europahär.


Nu är det dags för invigning av Polarlinjen mellan Köpenhamn och Los Angeles med flygning över Nordpolen. SAS flyger redan till Tokyo samma väg.


Donkeyman avslutar Söndagens rapporter med två annonser för den dagens populära filmer. Åsa-Nisse och Doris Day.



Inga kommentarer: