måndag 9 september 2019

Måndagen den 6 sept

Dagbok:
Kolat 80 hl.

Bytt filter i hotwell. Gjort i ordning skorstensfärg. Div rengöring. Däcksfolket har skrapat skorstenen. 

Kommentar:
På den här tiden var det av tradition maskinarbete att skrapa och måla skorstenen. Men här har Mäster fått hjälp av däcksfolket och noterar detta i dagboken. Så använder han den cocos som de rev och blötlagde tidigare i veckan genom att byta filter i hotwell.

Vädret:
Molnigt men uppehåll. Svalare (12)

Dagens händelser:





Kvällsundervisning som stöd till realexamen och studentexamen. Eller som grund för att komma in på Realskola eller Gymnasium. Eller till en mängd andra mål. Allt sådant var en stor marknad på den tiden. Det var många annonser i tidningarna.



Detta var ett gott exempel på hur de politiska stämningarna var på den tiden. Men observera, det var inte bara högern som hade de här åsikterna. Inom socialdemokratin, speciellt inom fackföreningarna bekämpade man kommunister med full kraft. I den politiska debatten skiljde man mellan "de demokratiska partierna" och kommunisterna. Men - intet nytt under solen - i dag behandlar man ett annat parti på samma sätt och märkligt nog går vänsterpartiet i spetsen för samma mobbning. Skillnaden är att kommunisterna år 1954 var betydligt mindre än SD är år 2019.


DDR, eller Östtyskland som vi oftast kallade det deltog givetvis i S:t Eriksmässan men man hade även en egen utställning inne i centrum, på Ostermans Marmorhallar.


Detta var när det Svenska försvaret stod på sin höjdpunkt. Man hade tre olika kategorier - underbefäl, underofficerare och officerare. Här söker man underbefäl, det vill säga en karriär som kunde gå korpral - furir - överfurir - rustmästare. 


Detta var ett mycket  viktigt beslut som kom att ändra Bandyn. De Skandinaviska länderna och Sovjetunionen samordnar sina regler. I verkligheten kan man säga att man tog det bästa från bägge sidorna och fick till en bättre och mer modern bandysport. Vad som inte står skrivet är att Ryssarna tog över de lättare och bättre Svenska klubborna medan vi i Sverige tog över Ryssarnas bandyrör.


Här har vi en ung sjökapten som tydligen siktar på en karriär inom rederiledning. Det står däremot inte något i annonsen om hur långt han kommit till sjöss. Har han seglat som styrman eller kapten ?


Som Donkeyman har berättat tidigare var debatterna mellan Erlander och Ohlin i Vasaparken stora publikfester. Men den här går inte heller av för hackor. Torsten Nilsson och Jarl Hjalmarson var två herrar som hade en vass tunga och kunde svara för sig. Denna skulle Donkeyman gärna ha bevittnat. 


Inga kommentarer: