onsdag 18 september 2019

Onsdagen den 15 sept

Dagbok: 
Avg N-sund kl 7. Ank Sthlm kl 11,15.
Gångtid 4 tim 15 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Satt an lagren till roderstocken. Smort hylsan.

Kommentar:
Här har vi ytterligare ett jobb som kräver en kommentar. Roderstocken eller som man också säger "hjärtstocken" är den axel som håller rodret. I botten slutar den i en bronsbussning som sitter i den så kallade "skäddan" eller "akterstäven". Rodret står i denna bussning som tar upp vikten av själva rodret. Den kan inte Mäster göra något med men i andra änden går roderstocken upp till den så kallade "kvadranten". Denna ligger helt öppet längst akterut på övre däck och består av en kvartscirkelstor skiva som kan vridas av roderledningarna som ligger utmed sidorna på övre däck. Det är styrmaskin inne på bryggan som ger kraften till att dra dessa så att rodret kan vridas.

Hjärtstocken har dels ett lager just under kvadranten och ett till där den går genom poopen. De här lagren består av pockenholz som är ett mycket hårt träslag som i gamla tider också användes i till exempel propellerhylsor. De här lagren är delade i ett antal "tårtbitar" som kan justeras med ställskruvar utifrån. Det är de här skruvarna som Mäster har använt för att "sätta an", dvs justera lagren. Vi kan utgå från att det under säsongen har uppstått ett visst glapp som gör att hjärtstocken börjat stå och slå lite grand. Speciellt vid backgång. Detta måste justeras då och då. Vilket alltså har skett denna dag.

Vädret:
Molnigt men kanske någon åskskur. Mot natten regn. Oförändrad temperatur.

Dagens händelser:
Bilden av den golfspelande mannen med pipa i munnen och en käck hatt på huvudet är otroligt tidstypisk. Detta var verkligen hur man föreställde sig en sporty man skulle se ut.



Det går tydligen häftigt till på vissa av landets anstalter. Detta är ett så kallat ungdomsfängelse, sådana finns väl inte i dag.


Se här - rekord från Stockholm till Staterna. Tydligen med två mellanlandningar. Men de har antagligen expedierats hastigt.


Det är tydligt att man skall vara nyrakad och efterbehandlad med Aqua Vera om man skall komma in på krogen. I vart fall enligt annonsen.


Intressant skjuttävling med landets jagare. Notera att man tävlar om den så kallade "Boforspokalen", vilket antagligen är ordentligt prestigefyllt i de kretsarna.



En fin utställning på Liljevalchs. Detta med konst som många knappast betecknade som konst om man går ytterligare 30-40 år tillbaka. Men nu på 50-talet har nog förståelsen ökat.


Inga kommentarer: