måndag 23 september 2019

Måndagen den 20 sept

Dagbok:
Kolat 100 hl.

Börjat skrapa maskintopparna. Gjort skiss på skärmbeslag. Packat om röret och satt upp en ny ventil på vattenvärmningen i köket.

Kommentar:
Det fanns inte någon hydroforpump som drev en vattenledning i båten. Det fanns inte heller någon varmvattenberedare. Längst fram i köket stod en vattentank på pannkappens babordssida. Den hade en tapp där man kunde hämta vatten. Ville man ha varmvatten fyllde man en pyts med vatten och hängde upp den på en krok där ett ångrör stack ned i vattnet. Så öppnade man ångan och "steamade" upp vattnet till lagom värme. Liknande anordning har man i maskinrummet.

När besättningen tvättar sig steamar man ett par pytsar upp till angenäm temperatur och vaskar sig. Det var en speciell teknik att vaska sig med så lite vatten och utan dusch. Men det var något som den tidens människor behärskade. Maskinfolket brukade tvätta sig på bakdurken i maskinrummet. Där hade man en vasktrall som man lade ned och stod på. Så använde man en "svettragg" som vaskklut. Så sköljde man sig genom att doppa svettraggen i rent vatten använda den. Slutligen vred man ur svettraggen och använde till att torka sig med.

I slutet av 70-talet installerade vi en extra vattentank uppe i maskins skylight. Så satte vi in steamledning i den. Vi drog ett vattenrör till personaltoaletten och - voilá - vi hade dusch ombord. (Men fanen tog den som använde för mycket vatten i duschen.)

Nu går vi också in i säsongens sista vecka. Blidösund drar ytterligare ned på turerna så veckans program blir Onsdag ut, Torsdag in, Lördag ut och Söndag in. Men detta återkommer Donkeyman till allt eftersom.

Vädret:
Klart och kyligt på morgonen, på dagen molnigt men uppehåll, något varmare (13)

Dagens händelser:
Dagens huvudsakliga händelse som fyller sida efter sida i tidningen är rapporter från valet. Bland annat detaljerade resultat från alla valkretsar i Stockholm och så vidare. Men Donkeyman nöjer sig med bara några få blänkare.



Nu tror man sig ha identifierat den okända haveristen i Ålands hav som Donkeyman omnämnde i går.




Så har vi en trevlig hyllning till Katarina på Söder. Signaturen Brisco producerade ju dagliga blänkare.


Skall ni ha en ny bil. Slå till på en Goliath. Hela 29 hästkrafter och något så häftigt som helsynkroniserad växellåda. Inte något dubbeltrampande där inte.



Skall ni ha det festligt. Gå på Solliden med Stockholms bästa utsikt. Öppet året runt och mängder av olika arrangemang.



Donkeyman har med jämna mellanrum lagt in blänkare om Vällingby och de andra nya förorternas framväxt. Nu öppnar Svenska Handelsbanken i Vällingby.


Inga kommentarer: