tisdag 9 juli 2019

Tisdagen den 6 Juli

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 19
Gångtid 5 tim 50 m. Rundgång 15 m.
9 hl slagg

Packat om en fönsterventil.

Kommentar:
Blidösund är systerbåt till Norrskär och Kanholmen men det finns också en hel del detaljer som skiljer. Antagligen har Blidöbolaget studerat de andra byggena innan man har byggt sin egen båt och gjort en del ändringar.

En av dessa gäller ljusventilerna till utrymmena under däck. På Blidösund sitter dessa över däckslinjen. Detta är gjort möjligt genom att man har byggt båten med ljusschakt ut mot utsidan. Går man på mellan/ akterdäck ser man lådor ut mot fartygssidan under bänkarna ut mot fartygssidorna.

Fördelen med dessa är att man får dagsljus ned i hytter och maskinrum men att ventilerna (fönstren) ändå sitter så högt upp att fartyget kan klassas för gång i is. Antagligen är det en sådan som har läckt och då har Mäster åtgärdat saken. Det skall också påpekas att dessa ventiler dessutom är försedd med en stängbar blindlucka - "just in case".

Vädret:
Molnigt, regnskurar, lokalt åska, något svalare (18)

Dagens händelser:
- Frankrike och VietMinh har kommit överens om utväxling av fångar och sårade. Frankrikes regering har också givit order om att all obehövlig personal i Frankrike och Tyskland skall rensas ut och sändas till Indokina. Omedelbar förstärkning om 30-40 tusen man anses helt oundgängliga för att stabilisera läget.

- 5000 hade mött upp på Bulltofta (Malmös flygplats) för att möta kungaparet när de kom hem från sitt besök i London.



Är ni en "Restaurantman" för att använda den tidens språk.


Minns ni oljebolaget Caltex. 


Är ni kunniga på varv, läs nedan


Ännu en bild från solförörkelsen


Inga kommentarer: