måndag 8 juli 2019

Måndagen den 5 Juli

Dagbok: 
Avg N-sund kl 5. Ank Sthlm kl 9,10.
Gångtid 4 tim 10 m. Rundgång 15 m.
Kolat 90 hl. 6 hl slagg.

Lagat lysledningen till glasstativen. Diverse rengöring.

Kommentar:
Vattenståndsglasen sitter högt upp över panndurken och man behöver belysning för att se bra. Tydligen har det slocknat och Mäster har behövt göra en reparation. Men på den här tiden var det vanligt att man inte körde lysmaskin på dagtid för att spara ånga. Då riggade man en karbidlampa som belysning till glasrörsställen. Karbidlamporna på Blidösund fanns kvar i ett skåp i maskinrummet åtmindstone till mitten av 1980-talet.

För övrigt kan Donkeyman berätta att han var med om att köra utan lysmaskin på dagtid både på Mariefred och Blidösund. Samt på Norrskär under isbrytning på vintern. Men i de fallen hade man ficklampa så man kunde kolla vattenståndet utan att trimma i gång karbidlampor.

Här har vi ytterligare en jämförelse mellan gångtider. Söndag kväll in - 4,45 (troligen lite gods men en hel del folk) Söndag kväll direkt ut utan bryggor - 3,25, Måndag morgon expresstur in med bryggor - 4,10 (troligen betydligt färre resande än på söndagen)

Vädret:
Klart men mulnande, uppehåll, fortsatt varmt

Dagens Händelser:
- Under det 8 år långa Vietnamkriget har Frankrike inte använt värnpliktiga. Men nu föreslår regeringen att få fullmakt från nationalförsamlingen att sända rekryter dit. Detta på uppmaning från den militära ledningen som begär förstärkningar.

- Det blev en stor sensation i VM-fotbollen. Tyskland slog storfavoriten Ungern med 3-2 efter att Ungern tagit ledningen med 0-2. Det var en mycket rafflande match inför 60.000 åskådare. Alla väntar sig att det Ungerska laget skall dominera världsfotbollen många år framåt och ta revansch vid nästa VM 1958 i Stockholm.

Facit: Detta var 2 år innan Sovjetunionen invaderade Ungern för att sätta stopp för den Ungerska motståndskampen. Det  ledde till en flyktingvåg till väst (bland annat Sverige) och det Ungerska landslaget föll i spillror då merparten av de tongivande spelarna bosatte sig i Väst. Det Ungerska laget har aldrig sedan dess varit i närheten av sina resultat från det tidiga 50-talet.


Landsflyttning till Stockholms stads kolonistugor på Nåttarö. Ångbåten i bakgrunden är den gamla "Gustavsberg III". Byggd 1905 för Gustavsbergs fabriker. Gick för Marinen under hela kriget, sedan Gustavsbergsbåt igen. 1951-56 i trafik i Nynäsområdet under namnet "Nåtarö". Sedan pråm och slutligen skrotad 1975.




Viking gick de här resorna sommartid under många år.



En bild från VM-finalen.


Riktigt gammaldags Stockholmsöl


Inga kommentarer: