onsdag 24 juli 2019

Onsdagen den 21 juli

Dagbok: 
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm kl 11,20
Gångtid 5 tim 05 m. Rundgång 15 m.
4 hl slagg.

Smort hylsan. Besökt Djurgårdsvarvet för ändring av räkning.

Kommentar:
Nu "bryter man arm" om räkningen för fartygets varvsbesök två månader tidigare. På den tiden och ända fram till på 1980-talet så var krediten ett element som varven använde i den inbördes konkurrensen. Det var ju så att skärgårdsbåtarna men också många mindre fraktfartyg hade intäkter på sommaren och kostnader på vintern. Man önskade docka och reparera på vintern och köra på sommaren. Varven erbjöd vanligen kredit för dockningarna och vinterjobben. Fakturan förväntades betald under den intäktsgivande sommarsäsongen.

Motprestationen var att rederierna beställde jobben redan tidigt på hösten och så bestämde varven när båten fick komma och utföra få jobben gjorda. Därmed kunde varven få jämn sysselsättning över vintern. Just denna vinter 1953-54 hade Blidösund bara några småjobb som skulle göras på varv, därmed dockade de just innan säsongen började tidigt i maj. Nu är det antagligen dags att göra upp  fakturan.

Vädret:
Mulet men uppehåll. Oförändrad temperatur

Dagens händelser:
- SS Hernö (byggd 1879) tvingades gå i nödhamn vid Sandviken i Ångermanälven sedan att tanktak rämnat. Pumparna höll inte undan det vatten som strömmade in. Bärgningsångaren "Poseidon" tillkallades från Härnösand och lyckades få fartyget läns. Efter en nödreparation fortsatte man resan från Bollsta till Amsterdam med virke.

- Dagens riktigt stora nyhet som täcker ett antal helsidor är att man har undertecknat ett fredsavtal i Geneve. Huvudsaken är att Vietnam delas efter den 17 breddgraden. Området norr därom skall tillfalla Vietminh och syd skall tillfalla den nuvarande regeringen. Fria val skall hållas inom 2 år. Kambodja och Laos skall bli neutrala bortsett en liten del av Laos som tillfaller Vietminh.

De Franska trupperna i Nord, där merparten befinner sig runt Hanoi skall evakueras sjövägen över Haiphong medan Vietminh-trupperna i syd skall evakuera till nord. Bägge evakueringarna skall ske i samma takt och vara avslutade inom 10 månader.

Full panik råder i Hanoi. Man räknar med att 3 miljoner Vietnameser kommer att fly till syd. Icke-kommunistiskt sinnade Vietnameser tror inte på att det blir något val, tvärtom tror man att landet kommer att vara delat i all framtid.

FACIT: Man trodde att detta skulle vara slutet på 8 års krig. Men vi som har facit i hand vet att bägge sidor inom ett par år skulle bryta mot avtalet och försöka förbättra sin position. Efter några år startade nästa omgång av kriget som skulle vara i bortåt 20 år.



Detta var en tid när små familjebilar var populära. Austin var ett sådant bilmärke.







Även Donkeyman har varit på studiebesök på det som nu är "Admiral Makarov skolan". Det var i mitten på 1970-talet och det var faktiskt imponerande den gången.



Minns ni SÅA:s sjöbussar. De var en föregångare till dagens "Hop On - Hop Off" - båtlinjer



Vi som har uppnått vuxen ålder minns detta sightseeingtåg som körde runt inne på Bromma Flygplats. Det var en fredligare tid. Ingen securitycheck, Utsiktsterrass och sightseeing med minitåg ute på startbanor och inne i hangarerer.


Inga kommentarer: