tisdag 16 juli 2019

Tisdagen den 13 juli

Dagbok:
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 19.
Gångtid 5 tim 50 m. Rundgång 15 m.
5 hl slagg.

Lagat ett spolrör

Kommentar:
Systemet med spolrör sitter på manöversidan av huvudmaskin. Det består av ett huvudrör som matas med sjövatten från en bottenventil. Från denna huvudledning finns en radda med små rör som kan riktas in mot punkter i maskin som kan komma att behöva kylning. Och på dessa finns små ventiler där man kan reglera flödet med vatten. De punkter som kan kylas från detta system är ramlager (4 st), excenterskivor (2 st), buntlager (5 st) samt bärlagret.

Det man oftast spolar är excentrar och buntlager. Men - vid behov kan man sätta in kylning på andra ställen. Det är alltså ett sådant rör som Mäster har lagat i dag.

Vädret:
Först mulet, disigt och regn. Senare lättande molntäcke men oförändrad temperatur.

Dagens händelser:
- Översvämningarna runt floden Donau blir bara värre. Nu är det den största floden sedan år 1501. Floden river med sig allt från trähus och broar till kraftstationer. Staden Passau är att beskriva som en sjunkande stad. Nu fattas bara några centimeter så kommer vattnet att rinna ut i Münchens gator. Även Wien är hotat. Gas och elström har brutits i stora delar av området.

- SJ inför fjärrblockering på sträckan Ånge- Bräcke. Det är 4 mötesplatser som kommer att styras från Ånge. Så kallad automatisk linjeblockering finns i Sverige än så länge bara på Saltsjöbanan. Innovationen innebär att två existerande mötesplatser kan avbemannas och två nybyggda inte behöver förses med stins. Dessutom uppger man att trafikledaren i Ånge kommer att ha bättre överblick över situationen och kan snabbt och enkelt flytta tågmöten och därmed snabba upp körtiden.

- 28 Ryska flyktingar som har varit på flykt runt Europa sedan revolutionen år 1917 har fått en fristad i Sverige.

- USA och Storbrittanien har kommit överens om att upprätta en självständig stat i de områden som de behärskar i Tyskland. Detta trots att Frankrike sätter sig emot att ge deras zon självständighet. Om parlamentet och kongressen beslutar om detta kan Västtyskland bli en självständig nation redan till hösten.


Självfallet har tidningarna skickat ut reportrar och fotografer till Donau


Sommarkläder - köpes hos NK och Algots



Ett företag som existerar än i dag. Och som Donkeyman har haft en del att göra med.


Minns ni branden i T-banebygget som var uppe för några veckor sedan. Fick dess värre ett tragiskt utfall.




Inga kommentarer: