lördag 20 juli 2019

Lördagen den 17 juli

Dagbok: 
Avg N-sund kl 7. Ank Sthlm kl 11.
Avg Sthlm kl 13,45. Ank S-öra kl 18,50
Gångtid 9 tim 05 m. Rundgång 30 m.
4+3 hl slagg. Kolat 50 hl.

Kommentar:

Vädret:
Växlande molnighet, någon regnskur, svalare

Dagens händelser:
- Johnsonlinjens Guayana har träffats av en torped när fartyget låg till ankars i Brasilien. Det var fregatten Baepandi som avfyrade den icke armerade torpeden i samband med en övning. Skottet missade totalt sitt mål och gick åt helt annat håll än avsett och träffade "Johnsaren". Det blev några mindre skador på Guayana som reparerades av Brasilianska flottan innan fartyget kunde fortsätta sin resa.

- I Genevekonferensen står nu de största motsättningarna mellan om demarkationslinjen mellan blivande Syd- och Nordvietnam skall gå efter den 16:e (kommunisternas åsikt) eller den 18:e (väststaternas åsikt) breddgraden.

Facit: Donkeyman skall inte avslöja i förväg vad man beslutade men det blev ett beslut som fick stor betydelse för framtiden.

- Många sidor i dagens tidning behandlar både i text och bild det Sovjetiska flottbesöket i Stockholm.
Nedan kommer ett knippe med klipp från olika reportage. Samtidigt är det Svenskt flottbesök i Leningrad. Vi som upplevde det "kalla kriget" glömmer gärna att efter Stalins död i mars 1953 och fram till händelserna i Ungern 1956 var det några år av avspänning och charmoffensiv från bägge sidor.


Men innan vi ser på flottbesöket så måste vi ta med en banbrytande annons för kaffe. Alla måste ju ha en kopp då och då. Men detta ....... datumstämpling. Modernt och sensationellt. 





Här har tidningens fotograf tagit sig besväret att fara ut till Oscar Fredriksborg för att möta den Sovjetiska eskadern. År 1954 var det inte så "bara, bara" att åka så långt ut på Rindö.




Sovjetiska marinsoldater charmerar Stockholmarna.



Stor belysning på fartygen var också något man inte var van vid på den tiden.



Så vet vi ju att Ryssar tycker om vodka och det som skall till. Så självfallet måste man ha en patrull från Sovjetisk militärpolis för att ta hand om de som inte kunde sköta dricken. De var knutna till Nicolai polisstation som låg i Gamla Stan.



Den populära veckotidningen "Teknikens Värld" kom självfallet med ett specialnummer om den Sovjetiska Flottan.



Men slutligen kan Donkeyman inte låta bli att återge signaturen "Beguin" och dennes filosoferande kring att man måste höja pensionerna när man höjer spritpriserna. Hade något sådant kunnat äga rum år  2019. Svaret är nog ett rungande NEJ.






Inga kommentarer: