lördag 6 juli 2019

Lördagen den 3 Juli

Dagbok:
Avg N-sund kl 7. Ank Sthlm kl 11.
Avg Sthlm kl 13,45. Ank S-öra kl 18,45.
Gångtid 9 tim. Rundgång 30 m.
5+4=9 hl slagg. Kolat 50 hl.

Kommentar:

Vädret:
Mulet, Regn, Något varmare

Dagens händelser:
- De Franska styrkornas utrymning av ett stort område i Vietnam har gjort att minst 5 millioner Vietnameser utlämnas åt kommunisterna. VietMinh tog över de utrymda ställningarna redan samma dag. Regeringsstyrkorna har omedelbart drabbats av stora deserteringar. Tusentals soldater lämnar nu armén och ansluter sig till VietMinh.

Frankrike har grupperat sig för att till varje pris försvara huvudstaden Hanoi och dess hamnstad Haiphong samt väg och järnväg däremellan. Det är frågan om en korridor på 10 mil med 5 km åt vardera sidan. Mot dem står 6-8 divisioner av elitsoldater som besegrade Dien Bien Phu samt minst 100.000 "vanliga" soldater.

- De Europeiska järnvägarnas samarbetsorgan UIC har beslutat att träbänkarna skall försvinna från alla 3:e-klassvagnar i hela Europa inom 2 år.

- Förre Fältmarschalken Paulus (som kapitulerade vid Stalingrad) har hållit ett tal i Dresden där han numera bor. Paulus menade att Västtyskland gör ett stort misstag som mer och mer kopplar sig till USA. Man borde i stället närma sig Frankrike och Sovjetunionen. Det antyds att Paulus numera är föreläsare vid den Östtyska folkpolisens huvudläger i just Dresden.

- Bengt Nilsson har slagit nytt Svenskt rekord i höjdhopp vid tävlingar på Slottsskogsvallen i Göteborg. Det nya rekordet lyder på 2,03.


Bengt Nilsson hoppar med "dykstil" som var ganska nytt på den tiden. Tidigare "saxade" man. Men det var ännu många år till "Fosbury Flop".



Radio var den tidens stora grej. TV hade ju inte införts. Donkeyman har redan visat en del radioannonser. Här är ännu en.


Annons för Englandsresa. Donkeyman reste också fram och tillbaka Göteborg- London med Svenska Lloyd i början på 60-talet. Det var den självklara förbindelsen för "vanligt folk". Flyg var något för så kallat "fint folk".


Vet ni vad det här var för någon tidning. Från 1941 till 1950 fanns det en dagstidning som hette "Dagsposten". Den stöddes ekonomiskt av Tyskland under hela kriget, men den överlevde ännu några år efteråt. När "Dagsposten" lades ned fick den en efterföljande veckotidning som hette "Fria Ord". Som överlevde ända till 1989. Till stor del med samma redaktörer. Jag behöver väl inte nämna vilken politisk inriktning denna hade. Men jag minns mycket väl "Fria Ord". Som på den tiden jämställdes med kommunistpartiets organ "Ny Dag". Bägge ansågs som lika extrema, fast på olika kanter av politiken. 




Inga kommentarer: