onsdag 17 juli 2019

Onsdagen den 14 juli

Dagbok:
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm kl 11,15
Gångtid 5 tim. Rundgång 15 m.
5 hl slagg.

Bytt filter i hotwell. Div rengöring.

Kommentar: 
Jag har fått några frågor om arbetsförhållandena på den tiden. Verkligheten var att besättningen jobbade hela säsongen var dag. Och det var likadant på Waxholmsbolaget och de andra ångbåtarna. Det fanns inte något som hette avlösningssystem.

Sedan har man undrat om eldaravlösaren på Söndag kväll. Som jag har fått det berättat för mig den gången för över 40 år sedan så reste han med som passagerare in till Stockholm och eldade hem igen. Medan ordinarie eldare gick på hyttten och sov. 

Sett ur dagens perspektiv verkar det hårt att jobba var dag från mars till november. Men det var standardupplägg inte bara i skärgårdsbåtar utan även i till exempel kustfarten fram till 1960-talet.

De första avlösningssystemen i Waxholmsbolaget etablerades runt 1970, ungefär samtidigt som skedde i "den stora sjöfarten". Men dagens allmänna 1-1 system var nog inte fullt ut införda förrän 1980-talet.

Vädret:
Övergående regn sedan uppklarnande. Varmt (25)

Dagens händelser:
- Översvämningarna i Donau fortsätter. I Wien står floden 8,5 meter över normalvatten. Stora delar av Budapest har utrymts och situationen är fortfarande desperat på många ställen.

- Nya System AB har bildats. Det är bolaget som skall ta över från de lokala Systembolagen runt om i landet från den 1.Oktober nästa år.

- Sovjetunionens utrikesminister Molotov är irriterad över att USA, UK och Frankrikes representanter tillfälligt har lämnat Genevekonferensen för ett eget möte. Han menar att USA försöker ta styrningen över utvecklingen i Indokina. Molotov ser detta som en förolämpning mot de andra länder som deltar i konferensen.


På den här tiden kunde Kungen och Drottningen gå ut på staden och shoppa mitt bland "vanligt folk". Så har hon gjort här när hon har varit inne i Helsingborg. Och uppvaktats med blomster på sin 65-årsdag.




Minns ni den här bion. Som vevade kortfilm hela dagen och halva natten. Med tiden blev innehållet mer och mer "pornofierat". Den fanns nog kvar in på 1980-talet om inte ännu längre. Det fanns ytterligare ett par liknande biografer i Stockholm. Vill minnas att de hette "London" och "Maxim" men det är inte någon garanti att jag minns rätt.


Skärgårdsångarna hade inte någon hög stjärna på den tiden. Gamla "ångpottor" och Waxholmsbolaget "kände skärgården i grund och botten". Det tidiga 50-talet inträffade också ett antal spektakulära grundstötningar och haverier. Som gav gott underlag till kupletter i revyer eller som här hos signaturen Brisco




.

Inga kommentarer: