måndag 22 juli 2019

Måndagen den 19 juli

Dagbok: 
Avg N-sund kl 5. Ank Sthlm kl 9.
Gångtid 4 tim. Rundgång 15 m.
5 hl slagg. Kolat 90 hl.

Satt upp en lamphållare på en toilett. Lagat belysningsledning i aktersalongen och avhjälp jordledningsfel. Lagat en toilettrigel. Diverse rengöring.

Kommentar:
Mäster håller hela tiden på med småreparationer. Något som alltid har varit fullt normalt på skärgårdsbåtarna. Det är alltid något som maskinisten behöver fixa. Och på Blidösund detta år har man ju en hel Måndag till förfogande när fartyget väl kommit in från morgonturen.

Vädret:
Molnigt, regnskurar, oförändrad temperatur

Dagens händelser:
- Översvämningarna i nedre Donau fortsätter. Nu hotas Budapest där skyddsvallarna sakta mals sönder. Dammar har brutit samman i flera mindre städer där stora vattenmassor sedan har översvämmat gatorna och orsakat stora skador. Nu stiger vattenståndet också i floden Elbe där man befarar liknande tillstånd som råder i Donau.

- Ett par helsidor brukas till reportage från derbyt på Jägersro. Med stora bilder och beskrivelser av alla rikets "vackra människor" som bevistade evenemanget.

På den tiden konkurrerade bensinbolagen inte bara på pris utan också på kvalitet. Med diverse tillsatser samt genom att importera från olika raffinaderier ansåg man sig kunna erbjuda en bättre vara i jämförelse med konkurrenterna.



Minns ni vad som var Riksväg 13 den gången. Eller "Riksettan". Vägarna hade helt andra nummer.



Så var det ännu mer reportage från det Ryska flottbesöket som verkligen satte sin prägel på staden.


"Racerbilstävlingar" var stort den gången. Ungefär som Formel 1 är i dag. Detta är en bild från Silverstone i England.


Men den tidens största tävling var "Le Mans" och här har min favorit från 50- och 60-talen "Rit-Ola" gjort ett reportage i Teknikens Värld.


Så är det dags för premiär på den Svenska storfilmen "Storm över Tjurö" där en stor del av den tidens skådespelarelit deltog. Det var bara att rusa till "Astoria" och köpa biljetter. Vilket sannolikt många också gjorde.


Ännu ett av den tidens korta "kriminalreportage" som det var ganska många av i tidningarna år 1954. Gissa vem som var tjuven i det slutna rummet. Eller hade någon utomstående klarat att snika sig in. Kunde varit ämne till en roman av Agatha Christie.


Inga kommentarer: