söndag 14 juli 2019

Söndagen den 11 juli

Dagbok:
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22,05
Avg Sthlm kl 22,20. Ank N-sund kl 1,50
Gångtid 8 tim 20 m. Rundgång 30 m.
6+3 hl slagg

Tage Andersson har eldat 4 tim.

Kommentar:
Här får eldaren avlösning under nattens blindtur ut till Norrsund. Donkeyman hörde ofta om detta. Han jobbade ju ombord när många av "de gamla" fortfarande fanns kvar. Den här avlösningen gjorde man för att inte helgerna skulle bli för hårda. Man måste hålla i minnet att på den tiden fanns det inte något system för avlösning. Alla jobbade var dag hela säsongen. Men det var ju också önskvärt att lägga undan pengar för den långa vintern när det inte fanns fast jobb.

Vädret:
Växlande molnighet, någon åskskur, varmt

Dagens händelser: 
- Donau och bifloder fortsätter att stiga. Stora städer och mindre byar är isolerade.

- Ölandsbåten "Öland" med 300 pass ombord har gått på grund vid inseglingen till Borgholm vid resa från Kalmar. Det utbröt panik ombord. Fartyget tog sig själv loss från grundet och kom till kaj för egen maskin även om maskinrummet hade tagit in mycket vatten. "Öland" har radiotelefon ombord och därmed kunde man tillkalla bolagets egen bärgningsångare som hjälper till att hålla maskinrummet läns så att fartyget kan ta sig till Kalmar varv för reparation.

- Sedan Waxholmsbolaget lämnade trafiken till södra skärgården har rederierna "Saltsjöfart" och "Stockholms Ångslups AB" konkurrerat. På Utö har det gått hett till. Fartygen "Bore" och "Viggen" (fd Schnell) har vid flera tillfällen sammanstött vid bryggorna. Vidare påstås "Alkan" (fd Ena 1) ha genomfört märkliga manövrar för att tränga sig före konkurrenten.

Översvämningarna runt Donau är särdeles omfattande. Men på den tiden förklarade man inte sådant med global uppvärmning. Det var något som man ännu inte hade hört talas om.



En karta som visar det drabbade området.



Derbyt på Jägersro är en stor tävling och hästkapplöpning samlade stora publikmängder.



Statsministern ställer upp på många evenemang


Veckojournalen och flera andra veckotidningar skildrade det mesta runt kungahuset


Smalfilm började bli populärt - men man måste ha en god kamera


Inga kommentarer: