söndag 21 juli 2019

Söndagen den 18 juli

Dagbok: 
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22.
Avg Sthlm kl 22,15. Ank N-sund kl 1,45.
Gångtid 8 tim 15 m. Rundgång 30 m.
4+2 hl slagg

Tage Andersson har eldat 4 tim.

Kommentar:

Vädret:
Mulet, regn, något svalare (15)

Dagens händelser:
- Tidningarna i dag är åter fyllda med reportage om det Sovjetiska flottbesöket i Stockholm. Men samtidigt är det Svenskt flottbesök i Leningrad som också ges flera helsidor.

- Genevekonferensen tar också stor plats. Parterna lovar en massa och tidningarna spekulerar i vad som skall bli det slutliga resultatet. Donkeyman tänker rapportera mer utförligt när något mer substantiellt föreligger. Här skrivs historia och läggs grunden till nästa Vietnamkrig som kom att vara ytterligare 20 år framöver i tiden.

- En skillnad från dagens tidningar är att första sidan fylldes med annonser om den tidens stora Svenska industriprodukter. Dag efter dag. En annan skillnad är den stora mängden med bio- och nöjesannonser.


På den tiden såldes internationella dagstidningar på många ställen i Stockholm. Samtidigt kunde man köpa Svenska dagstidningar i de många "utland". Här ser vi var den resande kunde köpa sitt Svenska Dagblad i Tyskland.





Bussresorna var många vid den här tiden. Charterflyg förekom men var bara i sin början. Många arrangerade bussturer runt om i Sverige, Norden och Europa. Men det höll också på att utvecklas en  tilltagande linjetrafik. Och SJ var fliltiga med att konkurrera med sig själv.





Tidningarna är fyllda med reportage och foton om det Sovjetiska flottbesöket i Stockholm. Däremot tycks man inte ha sänt fotografer till det motsvarande Svenska besöket i Leningrad. Många reportage men få fotografier. Här är ingressen till ett av reportagen.


En av den tidens mest kända skribenter var Kar de Mumma. Son till den legendariske Hasse Z och fader till nyare tiders Calle Z. Han skrev stora mängder med fyndiga kåserier. Här är Kar de Mummas kåseri från denna Söndag.


Donkeyman presenterade ett par damhattar nyligen. Vad säger ni om denna. Rubriksättaren kallar det för ett "soltak" men textförfattaren tycker det är en elegant hatt.


På Skansen har man en "lappkåta" som är bebodd hela sommaren. Man visar också upp samisk kultur i stor skala. Men denna rubriksättning hade väckt uppror om man skrivit så i dag.



Inga kommentarer: