fredag 19 juli 2019

Fredagen den 16 juli

Dagbok: 
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm kl 11,20
Avg Sthlm kl 17,30. Ank N-sund kl 21,50
Gångtid 9 tim 25 m. Rundgång 30 m.
5 hl slagg. Kolat 100 hl.

Donkeymatarröret sönder. Lagat provisoriskt med plåt, gummi och klammor.

Kommentar: 
Donkeymatarröret är det rör som används för att mata in vatten till pannan från injektor och donkeypump. Det är uppenbart att det har slagit läck vilket betyder att det sprutar ut vatten när man använder röret. Med den tidens eldning och matarsystem behövde man kunna "jektra" vatten från injektorn med jämna mellanrum så här har man tydligen varit händiga och fått det hela tätt genom lite provisoriska medel.

Kanske man skall lägga till att konsten att få ett rör tätt med hjälp av plåt, gummi och klammor är något som varje maskinist har lärt sig från grunden och detta tillämpas även i helt moderna fartyg vid behov.

Så reparerade man saken permanent när det fanns tid och tillfälle. Men i det här fallet skulle det inte förvåna mig om man lät det bara gå till säsongen var slut och tog saken vid vinteruppehållet.

Vädret:
Mulet, någon regnskur, oförändrad temp (20)

Dagens händelser:
- Spritpriserna har stigit. Detta medför att pensionerna också måste ökas.

- Det rapporteras från Geneve att ett fredsavtal i Indokina är nära förestående

- Översväminingarna i Donau har nått sin kulmen i den övre delen av floden. Vattnet har sakta börjat sjunka undan. I den nedre delen ökar däremot vattenståndet. I staden Hainburg som ligger på gränsen mellan Österrike och Tjeckoslovakien bröt floden igenom skyddsmurarna och hela staden översvämmades på kort tid.

I brist på riktigt intressanta nyheter denna fredag tog jag med lite fler klipp i stället. Var dag innehöll tidningarna ett antal notiser om diverse kriminalitet. Här kommer två.





Så konstaterar vi att det inte bara är i trakterna av Donau som det har kommit skyfall. Även Stockholmstrakten drabbades.


En liten illustration från Genevekonferensen



Det var mycket skriverier kring gräsänklingarnas problem med matlagningen. Här är ett förslag på hur gräsänklingen räddar segt kött.



Bengt Nilsson har ännu en gång slagit Svenskt och Europeiskt rekord



Alla Fredagar införs ångbåtsannonserna i SvD, Vaxholms Tidning och Norrtelje Tidning. I denna blogg har vi redogjort för tiderna flera gånger allt eftersom tidtabellerna ändrats men det jag väljer att kopiera ångbåtsannonserna från denna Fredag. Jag presenterar trafiken till Blidösundet. Detta är tiderna som gäller hela sommaren och i princip Augusti ut. Börjar självfallet med Blidösund.



Så tar vi Blidö-Expressen


Och slutligen Waxholmsbolaget


Inga kommentarer: