söndag 28 juli 2019

Söndagen den 25 juli

Dagbok:
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22,10.
Avg Sthlm kl 22,20. Ank N-sund kl 1,50
Gångtid 8 tim 25 m. Rundgång 30 m.
5 hl slagg.

Tage Andersson har eldat 4 tim.

Kommentar:

Vädret:
Ökad molnighet, till kvällen lite regn, varmare

Dagens händelser:
- Vietnam fyller fortfarande dagens rapporter. Där meddelas att general Giap har gett alla Vietminhstyrkor order om omedelbart eld upphör. Den internationella kontrollstyrkan bestående av Indien, Polen och Canada håller på att organiseras. Dagens stora problem är hur man skall organisera att flera miljoner Vietnameser i nord som inte vill komma under kommunisternas styre skall kunna evakuera till syd så som avtalet säger.

INFO: Vietminhs militära ledare General Giap hade en av historiens mest remarkabla militära karriärer med tre stora segrar. Först över Japan i WW2 (1944 i Vietnam), sedan över Frankrike 1954 och slutligen över USA 1975. Ledde krigsinsatsen 1941-1975. Han har skrivit en räcka böcker i ämnet militär teori och strategi och anses som en av historiens stora militära ledare. Han avled bara för några få år sedan.

- Den Franska generalen Rene Cogny som sedan 14 månader är chef för styrkorna i nord har sagt att den militära förlusten av nord  är bara ett förspel till förlusten av hela Vietnam, Laos och Kambodja. Han menar helt enkelt att det inte går att hålla regionen som den militära situationen är per i dag.


Evert Taube var omåttligt populär på den tiden och ett sådant här evenemang var helt och hållet i den tidens anda. Här har alltså Folke Olhagen i ett underhållningsprogram i radion uppmanat trubadurer att samlas i Prästgatan för att hålla serenad - vilket man gjorde omedelbart. Den här sortens upptåg var annars Lennart Hyland mästare på att organisera.




President Eisenhower var också populär. Så detta var ett bra uppslag för en tidning.



Som Donkeyman har meddelat tidigare var det en hel del ångbåtsutflykter i tillägg till det som erbjöds i den reguljära trafiken hos Waxholmsbolaget och Mälarens rederier.




Att sy sina egna kreationer var också en stor sak hos den tidens damer. Så detta var en helt typisk annons i den tidens anda.


Inga kommentarer: