söndag 30 juni 2019

Söndagen den 27 juni

Dagbok: 
Avg N-sund kl 16,30. Ank Sthlm kl 22,10
Avg Sthlm kl 22,25. Ank N-sund kl 1,50
Gångtid 9 tim 25 m. Rundgång 30 m.

Kommentar:
Turerna från Blidöområdet till Stockholm gick denna Söndag så här:

Svartlöga- Söder-/Norröra- Blidö utsida
Östan kl 17,00

Blidösundet
Blidösund kl 16,30
Kung Agne kl 18,30
Express 1 kl 19,00 (Endast Stämmarsund, Kolsvik, Almvik, Glyxnäs) Kommer från Norrtelje

Norrleden
Storskär kl 19,00  (kommer från Arholma

Högmarsö- Hemmarö
Gillöga kl 1910  (kommer från Backa)

Lokalbåt
Oden till Furusund med anlslutning buss/tåg

Nu inträder sommartidtabellen fullt ut. För första gången i år vänder Blidösund i Stockholm och går blindtur ut till Norrsund för en tidig måndagstur in till Stockholm. Detta kommer man att fortsätta med in till början på Augusti. Fram till och med 1951 gick Norrskär en motsvarande tur ut till Köpmanholm för en intur från Norrleden på Måndag morgon men detta har man nu slopat.

Vädret: 
Uppklarnande, uppehåll men svalt (15).

Dagens händelser:
- Dagens stora nyhet är att kungen och drottningen reser på statsbesök till England. Man reser med kryssaren "Tre Kronor" och har jagaren "Uppland" som eskort. Avfärden blev dramatisk med rena stormbyar i Helsingborg. Det rappporteras att kungaparet inte visade några tecken på sjösjuka.

- Det rappporteras att trots att det var lovat "pent" väder drabbades stora delar av Sverige av ett veritabelt skyfall på Midsommarafton. Något som bland annat drabbade frilutsteatern i Ransäter där man spelade "Värmlänningarna" med statsminister Erlander och familj som gäster. Under den fyra timmar långa föreställningen växlade vädret mellan dugg- och störtregn.

- I Burma har pirater rånat ett passagerarplan. Beväpnade med pistoler och handgranater tvingade man piloten att landa på en sandstrand i ödemark. Där tvingades passagerarna att lossa 14 lådor fyllda med valuta. Sedan kunde piloten lyfta igen. Piraterna tycks ha kommit undan, när myndigheter kom till platsen fanns inte några spår efter vart de hade tagit vägen.

- Rebellerna i Guatemala rycker nu fram mot huvudstaden sedan  man tagit många städer och byar på vägen. Regeringen kritiserar grannländerna Nicaragua och Honduras som stödjer invasionen.

- I Fotboll-VM har de två första kvartsfinalerna spelats. Där besegrade Österrike Schweiz trots att Schweiz en tid ledde matchen med 3-0. Den andra kvarten slutade med att Uruguay slog England. I dag är det storfavoriterna Ungern och Brasilien som skall visa färg genom att ta sig till semi.


Söndagens tidning är fylld med reseannonser. En annan ting som annonserades flitigt på den här tiden var olika feriekurser och skolor. Så varför inte kombinera.






Nu närmar sig årets riktigt stora händelse. Den totala soförmörkelsen som kan ses över stort sett hela landet. Reselivsbranschen försöker självfallet att göra mynt av den händelsen som inte kommer att upprepas i Sverige på bortåt 200 år.






Självfallet skickade tidningarna fotografer för att fånga Kungaparets avfärd till England på bild.




Här ser vi statsminister Tage Erlander under störtregnet på friluftsteatern i Ransäter.




Var dag hade SvD en teckning med en dikt under. Denna dagen "Ode till Bonden".


Inga kommentarer: