tisdag 4 juni 2019

Tisdagen den 1 Juni

Dagbok: 
Avg. Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 19,15
Gångtid 6 tim 05 m. Rundgång 15 m.

Kommentar:
Detta är första dagen på sommarturlistan. Men det kommer extra turer under högsommaren. Sommarprogrammet varar alltså i tre månader.

I gamla tider började Waxholmsbolaget sin sommarturlista kl 0900 den första måndagen i Juni och avslutade den sista söndagen i Augusti. Men på den tiden hade skolorna längre sommarlov än i dag. De lediga lördagarna var inte införda. En månad kortare sommarlov var det man fick betala för att få lediga lördagar i skolorna. På samma sätt betalades "sportlovet" med kortare sommarlov. Vilket ju också har avspeglat sig i båtarnas sommarturlista som numera har avkortats till två månader.

Lediga lördagar på arbetsplatserna var en del av en allmän arbetstidsförkortning från 45 till 40 timmar per vecka. Vilket till skillnad från skolorna inte behövde "betalas" med kortare semester.

Sommarhusen användes också på ett annat sätt än nu. De allra flesta var inte vinterbonade, många hade inte heller ström, telefon eller avlopp. De flesta kvinnor var hemmafruar och familjen (dvs hustru och barn) flyttade ut till stugan eller det hyrda sommarnöjet över hela sommarlovet. Mannen däremot stannade kvar i staden som "gräsänkling" och pendlade ut till sommarnöjet över helgerna. Båtarna hade med sig stora lass med så kallade "landsflyttningar" i början av juni. Det var både bagage men ofta också möbler. Dessutom fyllde butikerna upp sina lager. Därmed blev det ofta långa körtider i början av juni.

De som inte hade egen stuga eller hyrde sommarnöje sände ofta barnen till någon av de många sommarkolonierna i skärgården. "Blidösund" fraktade vid denna tid stora kontingenter med ungar fram och tillbaka till kolonierna i Blidöområdet.

Eftersom Pingsthelgen låg så sent detta år blev det lite ändringar i de ordinarie turerna för Waxholmsbolaget denna vecka. Efter Pingst skall jag presentera de ordinarie sommarkommunikationerna till Blidö med omnejd.

Vädret:
Molnigt, Uppehåll, Kanske någon regnskur, Svalare

Dagens Händelser:
- Jussi Björling har avslutat en serie konserter i London. Nu reser han till Moskva för fler framträdanden.

- Fartygstrafiken över Nordatlanten varnas för stora mängder isberg. Man lägger om rutterna längre söderut för att undvika riskerna.

- Storbrittanien offrar flera Cometplan i sin strävan att undersöka orsakerna bakom de många haverierna. De kostar 7,5 mill/styck och utsätts för fullskaliga utmattningsprov för att finna ut om de har några okända svaga punkter.

- Masthamnen på Söder har öppnats för trafik. 9,6 meter djupgående, 12 st moderna kranar, järnvägsspår, 2 stora magasin och en tullbyggnad har byggts upp de senaste åren.



Vill ni ha ett bra jobb. Sök hos SAS.




Nytt expresståg sätts in Stockholm - Göteborg




På den tiden var Svenska Flaggans Dag inte en helgdag. Den hade inte heller status som nationaldag.
Men man firade ändå



Vill ni ha ett jobb där ni garanterat blir impopulär. Tidsstudieman var den gången ett jobb där man studerade arbetsprocedurer och gav förslag till rationaliseringar. Det vill säga - nedskärning av personal.








Inga kommentarer: