söndag 16 juni 2019

Måndagen den 14 Juni

Dagbok: 
Kolat 100 hl. Rengöring av maskin och hytter. Murat i köksspisen.

Kommentar:
Blidösund hade den gången en kolspis. I likhet med alla andra skärgårdsbåtar. Det betydde att maskingänget då och då måste utföra småreparationer på spisen. Kolspisen var i grunden liknande en stor vedspis men den innehöll en hel del murverk för att styra flamman och rökgaserna rätt väg genom spisen. Eldade man för hårt så kunde man skada spisringarna men också murverket. Som då måste repareras men i maskin hade man eldfast tegel och bruk för att kunna reparera eldbryggorna. Material som också kunde användas till underhåll av spisen.

Som jag minns saken skedde de första experimenten med att byta ut kolspisarna i mitten av 60-talet då Vaxholms stad hade tagit över Waxholmsbolaget. Det nya Waxholmsbolaget anlitade "expertis" från Trafikrestauranger för att bygga ett nytt restaurangkök på "Norrskär". Vilket innebar modern elektrisk spis. Problemet var bara att fartyget hade 220 Volt likström från en ångdriven hjälpkärra så man satte dit en omformare för att få ström till den nya spisen. Olyckligtvis hade man inte räknat på saken så hela elnätet svimmade ombord då generatorn överlastades. Resultatet var en snabb installation av en stor och bullrande hjälpkärra på baksidan av manöverdurken, bakom ryggen när man slog manövrar.

På Waxholm gjorde man samma operation år 1970. Där hade man redan tidigare bytt ut den ångdrivna lysmaskinen mot en förfärligt bråkande Deuts på bakdurken. Samma hade skett på Saxaren. Men 1970 var det ut med den gamla Deutzen som gav ström och in med ett par moderna Ford-dieslar. Samt omläggning till växelström. Men pannfläktarna och oljepumparna var ju likströmsprylar så det behövdes en likriktare. Men man slängde ut kolspisen samtidigt och installerade elektriskt kök.

I modern tid har de allra flesta båtar fått gasdrivet kök. Men Donkeyman funderar över hur det går ihop med de stränga reglerna för brandskydd, fast det är en annan sak.

Vädret:
Under natten rikligt med regn. Uppklarnande fram på dagen. Svalare

Dagens Händelser:
- Högerpartiet har firat 50-årsjubileum med en stor sammankomst i Jönköping.

- Socialdemokraterna har haft sommarstämma i Uppsala med 10.000 deltagare. Statsministrarna Erlander, Torp (Norge) och Hans Hedtoft (Danmark) samt inrikesminister Laskinen från Finland deltog.

- Dagens tidning innehåller ett långt reportage från Jugoslavien. Det är inte särdeles smickrande. Landet påstås vara Europas fattigaste land. Det är billigare att dricka än att äta, matpriserna rapporteras vara skyhöga. Säkerhetspolisen ser och hör allt. Se bilden nedan.


Nedanstående tog jag med därför att jag fick nostalgiska vibbar av lastbilen med sin last av säckar. Observera att man kör utan lämmar, enbart ett tåg slås runt lasset. Exakt så här såg kolbilen fortfarande ut när Donkeyman började på 60-talet.



Här har vi ett företag som sålde nödvändiga produkter för maskinister. Kanske mest känd för sina slippastor men det var också därifrån man köpte till exempel brynstenar och slipskivor.


När Donkeyman läste chiefen på Sjöbefälsskolan fick vi upplärning i hur man använde sådana här. Ute i handelsflottan användes nämligen räknesnurra och räknesticka för det dagliga räknearbetet. Inte bara för att rederierna inte ville köpa dyrbara elektriska räknemaskiner men också för att de flesta fartyg fortfarande hade likström. Det var inte förrän i mitten av 70-talet som de allra första batteridrivna miniräknarna kom. Men - på Donkeymans skrivbord står än i dag en alldeles autentisk räknesnurra tillverkad av Facit i Åtvidaberg. Evakuerad från ms "Cumulus" när denna såldes till Grekland. Grekerna hade nämligen med sig "moderna" räkneverktyg och önskade sjösätta räknesnurran.


Donkeyman har tidigare noterat att Blidösund och andra skärgårdsbåtar fraktade ut stora mängder med ungar till "kollo", dvs sommarkoloni. Men det fanns också läger för lite äldre ungdomar. Till exempel detta. 


Denna Måndag hade SURF slagit på stort med en helsidesannons för tvättmedlet. Donkeyman saxar ett par delar av annonsen.


Nedan får vi se en av den tidens stora skådespelare göra reklam för SURF. Stig Järrel gör reklam.



Inga kommentarer: