tisdag 11 juni 2019

Tisdagen den 8 juni

Dagbok:
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 18,50
Gångtid 5 tim 40 m. Rundgång 15 m.

Kolat 65 hl. Justerat piston- och slidboxarna.

Kommentar:
Mäster har dragit packboxarna som sitter runt kolv- och slidstängerna på huvudmaskinen. Detta är något som justeras hela tiden. Man smörjer boxen genom att då och då pensla stängerna med cylinderolja. Ibland inblandad lite grafitpulver.

Trots detta slits packningarna lite grand och måste efterjusteras. Konsten är att dra lagom hårt och att dra boxen jämnt. Det skall vara tätt utan att boxen är så stram att den blir varm. En alltför hårt dragen packbox resulterar i varmgång. En för löst eller skevt dragen box kommer att läcka.

Vädret:
Molnigt, uppehåll, varmare

Dagens händelser:
- I Frankrike är det nu hårda diskussioner om orsakerna till det stora nederlaget i Dien Bien Phu. General Navarre hävdar att om man hade fått förstärkning med 20.000 man i vintras skulle man ha kunnat hålla fästningen. Militären hävdar att det är regeringen som har skulden till nederlaget - inte den militära ledningen. Just nu har de Franska trupperna stora problem runt Röda Floden. Man har starka garnisioner i Hanoi och i hamnstaden Haiphong. Men däremellan är det 100 km och där har man stora problem med att hålla förbindelserna öppna. Nu har man ett fort på var kilometer på sträckan, vart fort bemannat med ungefär en pluton. Dessutom har man kontinuerlig rörlig patrullering på sträckan.

- Sverige slog Norge i fotbollslandskamp med 3-0.

- Allsvenskan i Fotboll avslutades för 2 veckor sedan. Denna helg avslutades alla andra fotbollsserier. Bland annat division 2. Nu blev det klart att de tre lag som flyttas upp till högsta serien blir Halmstad, Sandvikens AIK och Hammarby.

Donkeyman är ju Bajare och självfallet måste en sådan här bild publiceras.



Donkeyman är ju storläsare av tidningar och en sådan här förbättring av morgontidningarnas distribution var ju särdeles glädjande - den gången.



Den tidens tidningar var mycket noga med att notera om det var en sjöman som var inblandat i ett eller annat. Här tycks det vara en yrkesbroder som råkat illa ut i Vaxholm




Svenska Lloyd drev ju trafiken Göteborg- London med tre fartyg men den här började man gå ned till två stycken. Det tredje fick gå i sommarkryssningar.




Alla har väl hört Cornelijs sjunga om den som går omkring i trasiga skor. Men det var tydligen onödigt. Bara man köpte Karlsons Klister kunde man fixa det mesta. Cornelijs visa "Somliga går i trasiga skor" är ju inte alls relevant med tanke på att det finns Karlsons Klister.


Inga kommentarer: