onsdag 26 juni 2019

Onsdagen den 23 juni

Dagbok: 
Avg S-öra kl 6,15. Ank Sthlm 11,30
Gångtid 5 tim 15 m. Rundgång 15 m.

Kolat 80 hl. Smort hylsan.

Kommentar:
Hade detta varit 1952 eller tidigare skulle man ha firat Midsommarafton denna dag. Tidigare var nämligen Midsommardagen alltid den 24 Juni. Men år 1953 flyttades den till den lördag som ligger i intervallet 20-26 Juni. Skälet var givetvis att "slippa" ha en helg mitt i veckan som gjorde att industrin förlorade ett antal arbetsdagar. Alltså är Midsommarafton inte förrän på Fredag.

Efter den gamla räkningen skulle Onsdagen ha varit Midsommarafton, dvs halv fridag. Så skulle Torsdagen varit Midsommardagen, dvs helgdag. Medan Fredagen skulle varit en så kallad "klämdag" där vi nog kan anta att påfallande många skulle ha tagit ut en semesterdag.

Vi kan nog utgå från att detta har kommenterats av de resande som nu får fira Midsommarafton på Fredag i stället. Detta var nämligen inte någon populär reform. Folk förlorade ju fridagar som tidigare sågs som "heliga" och inträffade mitt i veckan. Om helgen inträffade mitt i veckan så låg det ju nära till hands att ta ett par "klämdagar" och därmed en hel frivecka. Jag minns mycket väl att mina föräldrar vart år så länge de levde talade om "den riktiga midsommarafton".

Sedan kan man ju ifrågasätta även datumet den 24 juni. Det var nämligen satt upp av tämligen osäkra religiösa grunder. Ett prästmöte mer än 300 år efter Jesus levnad bestämde nämligen att han var född en 25 December och Johannes Döparen den 25 Juni. Detta därför att alla de "hedniska" folken firade vinter- och sommarsolståndet och man insåg att det inte skulle underlätta mission att kräva att de skulle avstå från årets viktigaste högtider. Alltså fyllde man dessa med religiöst innehåll i stället.

Men både vinter- och sommarsolståndet äger ju rum någon eller några få dagar innan både jul- och midsommar efter det räknesättet.

Vädret:
Växlande molnighet, någon regnskur tidigt men upphåll fram på dagen. Varmt.

Dagens händelser:
- Fortfarande stora rubriker om Guatemala. Regeringen begär brådskande FN-möte för att kräva åtgärder mot Honduras och Nicaragua som stödjer den legohär som invaderar landet. Regeringen rapporterar framgångar och hävdar att ha återtagit hamnstaden Puerto Barrios men situationen förefaller oklar. USA har uttalat att Guatamalas här inte utgör något hot mot Amerikanska intressen.

- En ny färjestation har invigts i Malmö. Den ersätter den 60 år gamla färjestationen. Malmö stad menar att även om man undersöker möjligheterna till en bro över Öreösund så kommer det att ta många år innan denna är färdig.  Med facit i hand: Malmö stad hade rätt. Det skulle ta 46 år till innan bron faktiskt var klar för invigning.



Som skrivet tidigare på denna blogg så var Blidösunds turer i liten grad lämpliga för utflyktsresor. Vilket också var gemensamt med det mesta av Waxholmsbolagets trafik. Därmed var det många ångbåtar som gick rena utflykter i tillägg till ordinarie trafik.



Stockholm hade ett antal friluftsbad. Kanaanbadet var ett av de största. Donkeyman var ofta där och badade på 50-talet. Det var en lagom cykeltur för en ung man.


Kommuner slogs samman redan då. Och - hur skulle det nya kommunvapnet se ut. Den här sammanslagningen var en följd av kommunreformen 1952. Men när nästa kommunreform ägde rum år 1971 gick Nyeds kommun in som en del av Karlstad.



På tisdagseftermiddagen rasade ett våldsamt åskväder i Stockholm. Detta följdes av ett rent skyfall där avloppen inte kunde ta undan vattnet. Vatten rapporteras ha runnit i strida forsar utmed gatorna och många källare översvämmades.


Nu är det inte så lång tid innan den totala solförmörkelsen. Det skrivs mer och mer om denna. Donkeyman har den i gott minne även om han inte var mer än 5 år gammal. Därför att det var en så stor händelse.




Inga kommentarer: