söndag 16 juni 2019

Söndagen den 13 juni

Dagbok: 
Avg S-öra kl 16,45. Ank Sthlm kl 22
Gångtid 5 tim 15 m. Rundgång 15 m.

Kommentar:

Vädret:
Uppehåll, i huvudsak klart, kanske någon eftermiddagsskur med åska, svalare

Dagens händelser:
- Den 30. Juni kommer det att bli en total solförmörkelse i stora delar av Sverige. Dagens tidning innehåller en lång artikel som förklarar själva fenomenet men också hur man lämpligen iakttar detta. Det blir länge till nästa motsvarande fenomen i Sverige, då får man nämligen vänta till år 2126.

- Hamnstyrelsen i Stockholm planerar för en upprustning av kajerna utmed Strandvägen och Nybroviken samt Norr- och Söder Mälarstrand. Hela 40 miljoner anslås till projektet.

- Sveabolagets "Belos" har kört in i Årstabrons södra landfäste på resa Köping- Gävle. Man hävdar att styrmaskinen låste sig så att fartyget inte kunde lägga roder mot babord. Detta bekräftas av befälet ombord men också av Hamnlotsen. Fartyget körde in i brofästet med våldsam kraft vilket orsakade skador på fartyget. Efter att ha undersökt skadorna gick man vidare till Finnboda Varv för reparation. Det som förvånar är att styrmaskinen fungerade perfekt efter olyckan.



Skolavslutning på lördagen i de folkskolor som inte slutade lite tidigare. Denna bild kommer från Sundbyberg där elever och lärare gemensamt går upp till idrottsplatsen för ceremonien. Samt självfallet skall alla sjunga "Den blomstertid nu kommer".


Härom dagen visade vi reklam för utflykter med ångbåt till Mariefred. Men det fanns självfallet mycket mer att välja på. Till exempel "Birka" eller "Rindö runt".


Tunnelbanan hade just kommit till Vällingby som man nu var på vaäg att byggas färdigt. Samtidigt byggde man så det knakade i Hässelby som var nästa stora förort mot väster. Tänk att det bara har gått 5-6 år sedan Spånga landskommun inkorporerades med Stockholm och man har redan hunnit bygga Blackeberg- Råcksta- Vällingby och är i färd med Hässelby.


Vad tror ni att de här Spanska pojkarna gör?  Svårt att gissa så jag ger svaret redan här. De håller på att "planka" in till tjurfäktningsarenan i Madrid för att se 6 kraftfulla och högt reklamerade tjurar bli dräpta av den tidens största matadorer.



Inga kommentarer: