lördag 1 juni 2019

Lördagen den 29 Maj

Dagbok:
Avg Sthlm kl 13,45. Ank S-öra kl 18,45
Gångtid 5 tim. Rundgång 15 min.

Kommentar:
Den snabbaste turen hittills. Detta motsvarar 4 tim 15 min till Norrsund. Som i stort sett är samma körtid som man har i dag. Men det är lite skillnad. I dag har Blidösund flera bryggor innan man kommer till Blidösundet. Den gången gick man direkt till Wettersö. Men å andra sidan hade man fler bryggor i sundet. Men också betydligt fler resande och framför allt mycket gods, post och tidningar. Alla varor till butikerna och företagen där ute gick med ångbåten. Butiker fanns den gången i Glyxnäs, Bruket, Blidögård, Stämmarsund (2 st), Vagnsunda, Yxlövik och Kohlsvik. Kanske ytterligare någon som jag glömt bort.

Som skrivits ovan körde man direkt från Stockholm till Wettersö Södra och antalet bryggor på vägen dit hade varit ett viktigt debattämne i många år. Blidöborna krävde att även Waxholmsbolagets båtar skulle gå direkt. Som en kompromiss hade man långt tidigare kommit överens om att W-båtarna inte skulle ha bryggor före "Rogård", dvs Gregersboda. Detta skedde i samband med att de båda bolagen grävde ned stridsyxan och samordnade tidtabellerna. Som till exempel nu på våren -54 när Blidösund skötte i princip hela trafiken till Blidösundet.

Vi kan nog utgå från att båten var nog så välbesatt denna sista helg i Maj månad. Med resande som släpade mycket prylar med sig för att förbereda landsflyttning i Juni. Jag har hört folk som var med på den tiden berätta att den tidens så kallade "Lingondroskor" körde så mycket de hann från bryggorna upp till sommarnöjena när det var båtdags. Med fullastade Volvosuggor .......

Droska fanns på den tiden i BlidöGård, Oxhalsö och Köpmanholm.

Vädret:
Molnigt men uppehåll. Oförändrad temperatur.

Dagens händelser:
- De Amerikanska luftfartsmyndigheterna har nu gett tillstånd för SAS att flyga över Nordpolen och vidare till Los Angeles med mellanlandning i Alaska. Trafiken till Tokyo inleddes som meddelats redan i går. Trafiken till Los Angeles väntas öppna i September. Redan har många hundra resande anmält sig.

- Frankrike skall snabbt inkalla 80.000 värnpliktiga för att stationeras i Frankrike och lugna områden i Nordafrika. Detta skall frigöra yrkessoldater som snarast skall sändas till Vietnam


Alla former av stål var en stor exportvara i Sverige på den tiden:





Se här - en modern sopbil där man inte behöver tömma sopkärlen manuellt


Inga kommentarer: