söndag 23 juni 2019

Söndagen den 20 juni

Dagbok: 
Avg S-öra kl 17,15. Ank Sthlm kl 22,15.
Gångtid 5 tim. Rundgång 15 m.

Lagat topplanternan.

Kommentar:
Topplanternan sitter uppe i gösstaken (flaggstången längst föröver med rederiflaggan). På förkant av masten finns en skena som lanternan kan glida på. Så hissas den upp och ned med en extra flagglina. Kabeln hänger ned till däck där den ansluts till en kontakt. Antagligen har det varit något elektriskt fel här som Mäster har fixat.

På den tiden hade alla fartyg reservlanternor. Antingen i form av fotogenbrännare eller hela fotogenlanternor. Det var lätt att ta ut den elektriska lamphållaren och sätta in en fotogenbrännare i stället. Vilket givetvis gav sämre ljus. Men bättre ljus än man skulle tro därför att lanternans lins är slipad ungefär som i en fyrlykta just för att koncentrera och förstärka ljuset. På samma sätt är en lanternlampa inte konstruerad som en vanlig glödlampa. Lanternlampan är konstruerad för att fungera optimalt tillsammans med den slipade linsen. För att detta skall fungera måste lämphållaren vara riktigt centrerad så att lampan eller lågan i brännaren kommer exakt i linsens brännpunkt.

Lanternorna är försedda med certifikat från tillverkaren med alla specifikationer angivna. Tidigare togs de med jämna mellanrum in till Sjöfartsverkets kontrollstation på Skeppsholmen där ljusstyrka, lysvinklar och ljuskällans centrering i förhållande till linsen kontrollerades. Numera är detta förfarande förenklat. Detta bland annat därför att dagens lanternor är konstruerade på ett mer robust sätt. De sitter också permanent monterade och tas inte ned när de inte var tända så som man gjorde i gamla tider. Vid den årliga inspektionen av själva fartyget kollar fartygsinspektören också att lanternan inte utsatts för någon synlig åverkan som kan tänkas ändra lysvinklar och sådant. Finns det någon skada på lanternan måste den recertifieras hos en godkänd firma.

Vädret:
Uppehåll och klart väder. Varmt (20)

Dagens Händelser:
- Det är fullt krig i Guatemala. Den förra regimen under högerdiktatorn Jorge Ubicos har beskrivits som en av de mest hänsynslösa i landets historia. Den störtades för ett par år sedan men den nya regimen har dragits allt mer åt vänster eftersom kommunisterna är många och välorganiserade. Nu har en antikommunistisk "befrielsearmé" invaderat från Honduras och trängt långt in i landet. Den har fått förstärkning av antikommunistiska element i Guatemala och utgången är oviss. Regeringen menar att om inte omvärlden lägger sig i saken skall de klara att bekämpa invasionsstyrkan.

- Det har skett ett stort och oväntat genombrott i Geneveförhandlingarna om Indokina. Man har kommit överens om att Franska och Vietminh-officerare skall förhandla om vapenvila i Vietnam, Laos och Kambodja. När, var och hur är ännu inte känt.

- En stor grupp Engelska spårvägsentusiaster är på rundresa i Sverige. Just nu är man i Stockholm och senast bekökte man Lidingöbanorna. Detta är inte något proffesionellt besök utan gruppen består av intresserade som fascineras av spårvägar. De tillhör en tidig Engelsk motsvarighet till Spårvägssällskapet.



Damernas strandmode år 1954




Den Amerikanske predikanten Billy Graham är på turné och drar stora folkmassor. Detta skall vara den största publiken någonsin vid ett evenemang på Skansen. Trängseln gjorde att 2 damer skadades och behövde plåstras om medan 4 damer svimmade. 150 personer sägs ha blivit omvända och frälsta.


Minns ni Povel Ramels "Gräsänklingsblues". Med textraden: "Min fru har rest till Mölle, till Mölle by the sea. Hon for för fjorton dar sen och jag kände mig så fri".


Den som är hemma i sommarvärmen kan gå på hästkapplöpningar på Ulriksdals galoppbana.



På den här tiden fanns det fortfarande poliskonstaplar som dirigerade trafiken manuellt. Denna man utmålas som en riktig konstnär. På ett arbetspass styr han 35.000 fordon säkert genom en tätt trafikerad gatukorsning och ser till att det inte blir trafikstockning.





Inga kommentarer: