tisdag 25 juni 2019

Tisdagen den 22 juni

Dagbok: 
Avg Sthlm kl 13,10. Ank S-öra kl 20,20
Gångtid 7 tim 10 m. Rundgång 15 m.

Sliden på cirkulationspumpen lossade på utresan. Tagit loss pumpen, avhjälpt felet och satt upp densamma efter framkomsten till Söderöra.

Kommentar:
Sliden sitter låst till slidstången med en mutter. Denna är i sin tur låst med en saxpinne. Det är troligen detta som har lossat under resan. Förmodligen har Mäster gjort en provisorisk reparation så att man har tagit sig fram till Söderöra.

Men jag har redan tidigare beskrivit den tidens cirkulationspump som var en liggande ångmaskin monterad med topplocket mot kolboxen på Styrbords sida av maskinrummet. Dessutom gick det grova vattenröret till kondensorn väldigt nära. För att kunna göra en ordentlig reparation måste alltså Mäster skruva loss hela pumpen och flytta den för att få plats att skruva.

Det vill säga - först har han moterat väck den stora smörjkoppen ovanpå ångmaskinen. Så har han lossat in- och utgående ångrör. Sedan har han kopplat isär axelkopplingen till själva pumpen och slutligen skruvat loss maskinen från bädden. Sedan har han öppnat topplocket, satt fast sliden permanent, justerat in dess läge och monterat samman allt igen. En operation som säkert har tagit ett par timmar.

Vädret:
Molnigt, Åskskurar, Varmt (25)

Dagens händelser:
- Kuppen i Guatemala fortsätter. President Jacobo Arenz Guzman hävdar att armén är lojal men journalister meddelar att rebellerna fortsätter att rycka fram. Situationen är osäker men de antas vara 20 mil från huvudstaden. Några stora fältslag tycks inte äga rum, regeringsarmén drar sig sakta tillbaka utan att bjuda på batalj.

- Hammarby som har avancerat tillbaka till högsta serien i Fotboll har under sin svåra period i lägre serier spelat matcherna på den nya Johanneshovs stadion. Nu önskar man spela några allsvenska matcher där även om de allra flesta kommer att gå på Råsunda då Johanneshov inte har de faciliteter som behövs för större publik. Kommentar: Johanneshov var den bana som med tiden utvecklades till att bli Söderstadion. Som i sin tur ersatts av Tele 2 arena.

- Polisen har nu provet sin nya vattenkanonbil i en övning ute på Norra Djurgården. Man hade ställt upp ett antal pappfigurer som skulle markera ligister. Från bilen ropades varningar i högtalare enligt reglementet men just innan man skulle spola ned figurerna kommer en äldre herre promenerandes. En MC-polis var snarrådig och fick honom väck från "skottlinjen".

- Den nuvarande värmeböljan i Stockholm har skapat stora problem. En äldre man dog av värmeslag inne på Stockholms Centralstation när han väntade på tåget.


Donkeyman minns mycket väl sin ungdom när han lekte med Amerikanska bilar. Då var det också ett måste att använda smörjolja som var specialblandad för sådana. Det vill säga Quaker State.



Men självfallet måste man också ha de bästa tändstiften.



Vet ni vad en AGA-spis var för något? Det var en helt fantastisk spis byggd för eldning med koks eller antracit. Donkeyman har själv haft en sådan en gång i tiden men de användes länge i storkök och restauranger.




Vill ni ha en hund - köp SvD


Donkeyman har redan tidigare haft inne en reklam för Pommac. Men annonser för den goda läskedrycken kan man gärna upprepa fler gånger. Detta var många år Donkeymans favorit.




Inga kommentarer: