måndag 2 december 2019

Måndagen den 29 nov

INFORMATION:
I morgon är det den 30.Nov 1954 när allt är färdigt och gubbarna låser igen båten för vintern. Donkeyman kommer att ställa tillbaka dagboken i hyllan och avsluta dagboksreferaten. Men det kommer ungefär en vecka till med högintressant material från "Blidösund"s histora.

Häng med .................

Dagbok: 
Städat upp på mellandäck och strukit däcket med cuprinol. Gjort i ordning två st kranar. Tagit loss tanklocket i kök. Isolerat bottenventilerna, lagt durkarna tätt samt täckt igen hål i durkplåt samt mellan durkplåt och skrov för att hindra kallras under vintern.

Kommentar:
Det står inte något om hur Mäster har isolerat bottenventilerna. I gamla tider var det vanligt att linda och täcka dem med tomma kolsäckar samt täcka över det hela med något isolerande material. Allt för att hindra frysning under vintern. Dessutom var det viktigt att durkplåtarna låg tätt och att alla öppningar nedåt var täckta med något. Därmed kunde man stänga in luft under durkarna, luft som sedan hölls varm nedifrån av sjövattnet.

När man strukit däcket med cuprinol har man också lagt ut "landgångar" genom mellandäcket för att detta tar tid att torka. Den sysslan är bland de allra sista man gör innan man stänger för vintern.

Donkeyman har ju hela året rapporterat om tidtabellerna inte bara för "Blidösund" och "Blidö-Expressen" utan också om Waxholmsbolaget. Eftersom höstrustningen nästan är klar och gubbarna låser båten för vintern skall han rapportera om hur Waxholmsbolaget skulle köra resten av året.

Pendelbåten Furusund- Köpmanholm- Norrsund- Almvik. Anslutning till buss mot Norrtelje och därifrån tåg till Stockholm. Körs av "Måsen"
Från Almvik  Mån- Lör 0640 (0745-buss, 0935-tåg), Ons+Lör 1630 (1715-buss, 1940-tåg, Söndagar 1600 (1750-buss, 1912-tåg)
Från Furusund Mån-Lör 0725-tåg, 0920-buss, Ons+Lör 1415-tåg, 1640-buss, Sön 1740 ingen anslutning

Stockholmsbåtarna
"Rödlöga". Sthlm- Blidösundet- Norrsund  Tis 1000, Norrsund- Blidösundet- Sthlm Tis 1400
"Storskär". Shlm- Blidösundet- Slipen Tors 1200. Slipen- Blidösundet- Shlm Fre 0700
"Rödlöga". Sthlm- Blidösundet- Slipen Lör 1345. Slipen- Blidösundet- Sthlm Sön 1525

De här turerna skulle man köra till mitten av December. Då ersatte man "Rödlöga" med "Storskär" men samma program fortsatte över Trettonhelgen. Dock med gångdagar lite förskjutna beroende på vad som var helgdagar och inte.

Vädret:
Mulet och disigt, Allmänt regn, Blidväder

Dagens händelser:
Orkanen har spaknat något sedan i går men det är bara en tillfällig lättnad. Den skall ta fart igen nästan omgående. Så dagens tidning är fylld med fler reportage om stormens raseri.


Fortfarande gick de stora Amerikabåtarna. Att flyga "over there" var prismässigt inte något för "vanligt" folk.


Så avslutar vi måndagen med en liten text om gränshandeln mellan Sverige och Norge som har stor omfattning.


Inga kommentarer: